Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ «ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ» ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΣΤΑ 3,6 ΔΙΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ!



Το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να ενημερωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα αποτελέσματα της τελικής εκκαθάρισης. Με ποσό βεβαίωσης στα επίπεδα των 3,25 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών το μόνο που έχει να ελπίζει είναι σε πολύ υψηλή εισπραξιμότητα.
Σύμφωνα με το thetoc.gr το τελικό ποσό της βεβαίωσης είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί ακόμη και κάτω από τα 3,25 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι για να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών τα 2,65 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για να κλείσει τον προϋπολογισμό, θα πρέπει η εισπραξιμότητα του φόρου να ξεπεράσει το 81%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας για φόρο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η βεβαίωση του φόρου είναι πολύ πιθανό να περιοριστεί φέτος στα 3,25 δισ. ευρώ παρά τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που έκανε η κυβέρνηση για τον φετινό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ;
  1. Η αρχική βεβαίωση, έβγαινε πάνω από τα 3,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση «έκαψε» 270 εκατ. ευρώ για να αναστείλει – μόνο για φέτος- την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια κάτι που θα έφερνε εκκαθαριστικά φωτιά σε περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων κατά κύριο λόγο αγρότες και συνταξιούχους. Έτσι, το ποσό της βεβαίωσης έπεσε στα 3,34 δισ. ευρώ.
  2. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπονται και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Μπορεί η κυβέρνηση να προχώρησε στην κατάργηση της έκπτωσης για τους μή ηλεκτροδοτούμενους χώρους, ωστόσο, οι εκπτώσεις που παραμένουν σε ισχύ-μείωση 50% για έχοντες εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ή πλήρης απαλλαγή για άτομα με αναπηρία- «κοστίζουν» περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.
  3. Από τις αρχές Ιουλίου, έχουν γίνει χιλιάδες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 οι οποίες θα επηρεάσουν το τελικό ποσό της εκκαθάρισης καθώς έχουν αναδρομική ισχύ. Είναι πολύ πιθανό, αυτές οι δηλώσεις να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την τελική εκκαθάριση.
Με ποσό βεβαίωσης στα επίπεδα των 3,25 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών το μόνο που έχει να ελπίζει είναι σε πολύ υψηλή εισπραξιμότητα.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 500-600 χιλιάδες ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με περισσότερα από 1000 ευρώ. Αν οι λίγοι -οι οποίοι όμως πρέπει να αποδώσουν πάνω από το 30% του συνολικού ΕΝΦΙΑ- δεν ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εμπρόθεσμα, είναι πιθανό να παρουσιαστεί «τρύπα» στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.


ΠΗΓΗ