Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ ΤΩΡΑ! ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ



Η είδηση μεταδόθηκε από όλα τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς όμως να δοθεί η πρέπουσα, σε αυτήν, προσοχή. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας ENI, εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ ανακαλύφθηκε κοίτασμα – «μαμούθ» φυσικού αερίου. Οι εκτιμήσεις μιλάνε για ένα τεράστιο κοίτασμα, μακράν μεγαλύτερο του οποιουδήποτε έχει ανακαλυφθεί και επιβεβαιωθεί στην περιοχή της Μεσογείου.
Γεωπολιτικά αυτό σημαίνει ότι αυξάνει ραγδαία το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή. Λίγες μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ με αμερικανικά κεφάλαια, γεγονός που δείχνει πως ο αμερικανικός παράγοντας στοχεύει στην εν λόγω περιοχή και τα οφέλη που αυτός περικλείει. Αυτό σημαίνει ότι και οι αμερικανοί και οι ανταγωνιστές τους συντόμως θα επιθυμήσουν να οριστικοποιηθεί η κατάσταση με τις ΑΟΖ στην περιοχή.
Η ύπαρξη του γιγαντιαίου αυτού κοιτάσματος δείχνει ότι εντός της ελληνικής ΑΟΖ κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την Deutsche Bank θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, αξίας 427 δισ. ευρώ και όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα τα έσοδα αυτά θα έρθουν μέσα σε 8 έτη.
Ανοίγεται έτσι ένας λαμπρός δρόμος για την όποια ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ανακηρύξει την ελληνική ΑΟΖ και να προχωρήσει στην εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα μπορεί μονομερώς να ανακηρύξει την ΑΟΖ και να προχωρήσει σε συμφωνίες με πετρελαϊκές εταιρείες. Πλην όμως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το έχει αποτολμήσει, υπό το φόβο της τουρκικής επιθετικότητας ή της προσμονής για πλήρη υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια, ώστε να αγοράσουν τα κοιτάσματα οι διεθνείς τοκογλύφοι έναντι πινακίου φακής.
Διαβάστε σχετικά: 
Το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων για την βεβαιωμένη ύπαρξη του αιγυπτιακού κοιτάσματος κάνει για πρώτη φορά το χρόνο να μετρά υπέρ της Ελλάδος. Είναι η κρίσιμη ώρα που οι «μεγάλοι» θέλουν σταθερότητα στην περιοχή, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το αιγυπτιακό κοίτασμα. Αυτό δεν μπορούν να το πράξουν εφόσον η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ρευστή και χωρίς σαφή καθορισμών των ΑΟΖ.
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε κεραυνοβόλα ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, όπως ακριβώς προβλέπουν οι θέσεις της Χρυσής Αυγής. Είναι πραγματικά η καλύτερη ώρα, αφού τώρα υπάρχουν πολύ υψηλά συμφέροντα, τα οποία θα επιληφθούν των όποιων τουρκικών αντιδράσεων στην περιοχή. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διμερής συμφωνία μόνο με την Αίγυπτο, όπως καιρό προσπαθούν τώρα να κάνουν Τσίπρας και Σαμαράς, αλλά το θέμα να τεθεί επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, απαιτώντας μία συνολική λύση με όλα τα κράτη που έχουν εφαπτόμενες ΑΟΖ με την Ελληνική.
Ασφαλής κρίνεται, βεβαίως, η πρόβλεψη ότι οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τολμηρές ενέργειες, προκειμένου να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία μία βαθιά ανάσα. Αντιθέτως θα πράξουν το οτιδήποτε, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, οι οποίοι προστάζουν η ελληνική ΑΟΖ να οριστικοποιηθεί αφότου τα ελληνικά κοιτάσματα θα έχουν πωληθεί στους διεθνείς τοκογλύφους. Αυτό καθιστά με άλλον έναν τρόπο επιτακτική την ανάγκη στήριξης της Χρυσής Αυγής στις επικείμενες εκλογές.
Κώστας Αλεξανδράκης