Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Έναρξη Μαθημάτων Τοπικής Ιστορίας – Ομιλία για την απελευθέρωση της πόλης των Τρικάλων από τον τουρκικό ζυγό


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου στα γραφεία της Τ.Ο. Τρικάλων η έναρξη ενός νέου κύκλου ομιλιών και μαθημάτων σχετικά με την τοπική ιστορία, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε ένα τεράστιο κενό που υπάρχει στις μέρες μας τόσο στους νεότερους, όσο και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, η γνωριμία μας  μέσα από τα ιστορικά γεγονότα αλλά και προσωπικότητες της περιοχής. 

Στις 23 Αυγούστου του 1881 η πόλη των Τρικάλων απελευθερώνετε από τον Τουρκικό ζυγό αναπνέοντας επιτέλους τον αέρα της Ελευθερίας ύστερα από εκατοντάδες χρόνια. Στην ομιλία έγινε αναφορά στα γεγονότα αυτά που οδήγησαν στην απελευθέρωση και εν συνεχεία παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις και το κλίμα που επικράτησε στην πόλη κατά την άφιξη των Ελληνικών Στρατευμάτων, μέσα από αφηγήσεις και μαρτυρίες οι οποίες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για αρκετά χρόνια αυτή η ημέρα εορταζόταν στην πόλη μας με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα αλλά τα τελευταία χρόνια εναρμονισμένοι οι τοπικοί άρχοντες με τα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης έχουν στην κυριολεξία αναγάγει σε "αγγαρεία" την διοργάνωση μιας αξιοπρεπούς εκδήλωσης, που να θυμίζει σε παλαιότερους και να μαθαίνει σε νεότερους την ιστορία της περιοχής μας. 

Εμείς οι Χρυσαυγίτες και οι Χρυσαυγήτισες, εμπνεόμενοι από τους προγόνους μας και ψηλαφίζοντας τα ιστορικά μονοπάτια θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι η «Αδελφική Ένωσης», η επαναστατική μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1878 στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στα πρότυπα της Φιλικής Εταιρίας, με στόχο την αποτίναξη των τότε κατακτητών, δεν τελείωσε το έργο της το 1881, είναι και σήμερα εδώ και θα δώσει τον αγώνα της για την αποτίναξη της σύγχρονης σκλαβιάς.
ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!

Χρυσή Αυγή - Τ.Ο. Τρικάλων
Καποδιστρίου 10, 1ος Όροφος
Τρίτη και Σάββατο 7-10 μ.μ.