Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ: ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ «ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ» ΠΑΝΩ ΑΠΟ 470.000 ΕΛΛΗΝΕΣ



Ο μνημονιακός όλεθρος αποτυπώνεται πλήρως μέσα από πολλές έρευνες, των οποίων τα στοιχεία δημιουργούν πραγματικά σοκ.
Έτσι, λοιπόν, μισθό που φτάνει έως τα… 100 ευρώ το μήνα μεικτά λαμβάνουν 126.956 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι περιπτώσεις αυτές αφορούν εργαζομένους μερικής και εκ περιτροπής εργασίας, που εργάζονται μερικές ώρες την εβδομάδα.
Υπάρχουν επίσης άλλοι 343.760 εργαζόμενοι που εισπράττουν από 100 – 400 ευρώ τον μήνα μεικτά. Γίνεται αντιληπτό ότι για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (470.716 άτομα), ο μισθός που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση υπολείπεται σημαντικά, ακόμα και από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα (586 ευρώ μεικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών 511 ευρώ μεικτά).
Από τα υπόλοιπα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια προκύπτει ότι ο μέσος μισθός στην περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009 – 2014) έχει περικοπεί κατά 28%. Επίσης, θραύση κάνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν ουσιαστικά αντικαταστήσει τις κλαδικές το ίδιο χρονικό διάστημα. Από τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα προκύπτει ότι την τελευταία τριετία υπογράφηκαν από ομοσπονδίες εργαζομένων 492 επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ άλλες 402 υπογράφηκαν από ενώσεις προσώπων.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε κάτω από ποιες συνθήκες θα πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου (μη) Εργασίας με τους θεσμούς. Διαπραγματεύσεις, οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε μία ακόμη σφαγή μισθωτών και συνταξιούχων, δικαιώνοντας τιν αντεθνικό και αντιλαϊκό ρόλο των Μνημονίων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ