Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ... ΥΠΟΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΑ 440 ΕΥΡΩ!



Επί χρόνια ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλαγε συνεχώς για την «γενιά των 700 ευρώ», ασχέτως βεβαίως αν ο ίδιος ως ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο δεν ανήκε ποτέ σ΄αυτήν. Ταυτόχρονα, μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, ήταν ότι ο κατώτατος μισθός θα πάει μίνιμουμ στα 740 ευρώ.
Κάτι λιγότερο από δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκαν αρκετά όχι μόνο να μην πάει ο κατώτατος μισθός στα 740 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα να περιορίζεται στα 527 και μάλιστα μικτά.
Ο χαρακτηρισμός «υποκατώτατος μισθός» (!) αφορά μια ακόμη λεκτική εφεύρεση της "Επιτροπής Σοφών" για να ορίσει τον μισθό των νέων εργαζομένων με τα καινούργια δεδομένα. Ο όρος «υποκατώτατος», ο οποίος εμφανίζεται στο αγγλικό κείμενο και όχι σ΄αυτό το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την σύνδεση της αμοιβής των νέων με την εργασιακή τους εμπειρία. Συγκεκριμένα, το αγγλικό κείμενο προβλέπει μισθό για τους νέους, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ μικτά) για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας νέος με ένα έτος εργασιακής εμπειρίας θα πάρει 527 ευρώ μικτά, ενώ στον δεύτερο χρόνο θα πάρει 556 ευρώ.

Επί της ουσίας, δηλαδή, ο πραγματικός κατώτατος («υποκατώτατος», σύμφωνα με την επίσημη ορολογία…) μισθός δεν ξεπερνά τα 440 ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο χωρίς αμφιβολία οδηγεί σε συνθήκες «κινεζοποίησης» των εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει «πανάξια» την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ