Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τ.Ο. Τρικάλων - Ομιλία για τον Γρηγόρη Αυξεντίου


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Μαρτίου, στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Τρικάλων, ομιλία με θέμα τον Αγώνα και τον  Ηρωικό θάνατο του μεγάλου Εθνομάρτυρα και μαχητή της Ε.Ο.Κ.Α., Γρηγόρη Αυξεντίου.

Στην ομιλία του ο συναγωνιστής αναφέρθηκε σ' όλη τη ζωή του θρυλικού «Ζήδρου» από τα πρώτα χρόνια ως έφεδρος αξιωματικός του ελληνικού στρατού, μέχρι και την κάθοδο του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Την ένταξή του στον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, μέσα από τις τάξεις τις Ε.Ο.Κ.Α. υπό την αρχηγία του Στρατηγού, Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά στον ένοπλο αγώνα που συμμετείχε και σε όλες τις επιχειρήσεις που έλαβε μέρος ως υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. εναντίον της αγγλικής κατοχής μέχρι και τον τραγικό θάνατό του στις 3 Μαρτίου 1957 στο κρησφύγετό του στο Μαχαίρα. Όπου και κάηκε ζωντανός από τους Άγγλους, αρνούμενος να παραδοθεί και μαχόμενος ηρωικά για την Ελευθερία και την Ένωση της Μεγαλονήσου με τη μητέρα Ελλάδα.

Ο Γρηγόρης αυξεντίου, μέχρι το τραγικό του τέλος, επέδειξε αυταπάρνηση και αυτοθυσία για την επίτευξη των Ιερών σκοπών του Ελληνισμού της Κύπρου. Δυστυχώς όμως, σήμερα, τέτοιες θρυλικές μορφές της σύγχρονης Ελλάδας, παραμένουν λησμονημένες, ακόμα και άγνωστες στο ευρύ κοινό. Που πλέον, δεν έχει πρότυπα σαν τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που πέθανε μαχόμενος για την Πατρίδα, φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα αντάρτη.

Μετά το τέλος της ομιλίας, έγινε και παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Λεμοντζή, «Ο Αετός του Μαχαίρα», που αφορά την δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου κατά τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Χρυσή Αυγή - Τ.Ο.Τρικάλων
Καποδιστρίου 10, 1ος όροφος
Τρίτη και Σάββατο 7-10 μ.μ.