Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΑ ΥΠΕΡΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ!



Σοκάρουν οι συνεχείς αποκαλύψεις για πιέσεις αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας, η οποία με βοήθεια Ελλήνων προσπαθεί να ελέγξει μονοπωλιακά έναν από τους Εθνικούς «θησαυρούς» της χώρας μας, το ελαιόλαδο. Έχουν κατατεθεί σε τρείς Περιφέρειες μια εξ’ αυτών και η Κρήτη, προτάσεις για την κατασκευή τριών υπερεργοστασίων ελιάς και ελαιολάδου τα οποία θα οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες στο κλείσιμο των παραδοσιακών ελληνικών ελαιοτριβείων. Χορηγός αυτής της προσπάθειας δεν θα μπορούσε να μην είναι και κάποια τράπεζα, στην περίπτωση αυτή η Εθνική Τράπεζα.
Οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τριών «mega factories» θα είναι καταστροφικές. Θα καταστραφούν σχεδόν αμέσως 2.750 μικρά ελαιοτριβεία, στις Περιφέρειες που θα λειτουργήσουν τα mega factories». Οι τρεις περιοχές είναι η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος.
Ο πλούτος της ελιάς, το λάδι θα συγκεντρωθεί σε μία πολυεθνική. Δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες. Ένα μικρό Ελληνικό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις δεν θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους. Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. Φανταστείτε τι έχει να γίνει.
Η Αμερικάνικη πολυεθνική έχει βρει «συμμάχους» Έλληνες καθηγητές και πολιτικούς. Σύμφωνα με καταγγελίες, υπάρχουν πάρα πολλοί τριγύρω από το υπουργείο, φορείς ή πρόσωπα μεμονωμένα τα οποία ακριβώς προσδοκούν να στρέψουν την κυβέρνηση στο να κλείσουν αυτά τα μικρά ελαιοτριβεία με το πρόσχημα των οικονομιών κλίμακος και των μεγαλύτερων μεγεθών που θα προσφέρει μια τέτοια επένδυση. Είναι Έλληνες και μάλιστα έχουν θέση σε πανεπιστήμια και υπουργεία.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού λαδιού είναι η χαμηλή οξύτητα η οποία επιτυγχάνεται με την άμεση μεταφορά των ελιών στα ελαιοτριβεία, τα οποία αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και περιμένουν οι ελιές για να γίνει η όλη διαδικασία μεταποίησης, προφανώς η οξύτητα θα είναι πιο ανεβασμένη, όπως γίνεται στην Ισπανία και στην Ιταλία.
Αυτές οι προτάσεις έχουν άμεση σχέση με την αμερικάνικη πολυεθνική. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές αρχές και κοινωνίες δεν μπορούν να παίξουν κανέναν ρόλο, διότι παρόλο που ζητείται η έγκριση των Περιφερειακών Συμβουλίων, υπάρχει, όμως, ένα παραθυράκι, καθώς οι διαδικασίες μπορούν να παρακαμφθούν. Αυτό το «παραθυράκι» είναι το λεγόμενο "fast truck". Αν είναι μια επένδυση είναι άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, παρακάμπτονται όλοι οι θεσμοί και οι μικρές επιχειρήσεις εξαφανίζονται!
Σταύρος Καρεφυλλάκης, Μέλος Κ.Ε Χρυσής Αυγής