Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΝΕΟ ΕΘΝΟΚΤΟΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2018



Όσο κι αν επιθυμεί η κυβερνητική προπαγάνδα να διαψεύσει την τραγική πραγματικότητα, έρχεται η τελευταία να συνθλίψει τα ψέματα της «Πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης με εκκωφαντικό τρόπο. Μπορεί οι προβολείς της δημοσιότητας να έχουν πέσει στο σήριαλ της «εξόδου της Ελλάδας στις αγορές», μεγαλύτερη σημασία όμως έχουν οι προβλέψεις των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά την λήξη του σημερινού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Μετά το πρακτορείο Reuters, το οποίο σε προχθεσινό ρεπορτάζ του προέβλεπε ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν δανειστεί από τις αγορές νωρίτερα από την λήξη του προγράμματος, θα αναγκαστεί στο τέλος, υπό την πίεση και των δανειστών, να προσφύγει την προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και να αποδεχθεί νέους όρους και δεσμεύσεις, χθες και η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Ειδικότερα, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα, σε ανάλυσή της για την Ελλάδα, εκτιμά ότι η μεγάλη συζήτηση για το χρέος θα αρχίσει την άνοιξη του 2018, ενώ τα όποια μέτρα ελάφρυνσης θα συνοδεύονται από ένα νέο Μνημόνιο που θα προβλέπει πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Όσο για την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι (QE), η Goldman Sachs θεωρεί ότι ίσως να μην επιβεβαιωθεί ποτέ.
Άλλος ένας κρίκος προστίθεται στην μακρά αλυσίδα των Μνημονίων, αποδεικνύοντας εκ νέου την ταύτισή του με την λογική της κινούμενης άμμου. Όσο περισσότερο κινείσαι μέσα στην ροή των Μνημονίων τόσο πιο πολύ βουλιάζεις μέσα σ’ αυτά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ