Ένα πολύ ενδιαφέρον, όσο και αποκαλυπτικό, άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “Παραπολιτικά”. Υπό τον τίτλο "Ζημίες 55 εκατ. ευρώ για τον «Πήγασο» του Μπόμπολα” και υπότιτλο “Τα δάνεια, τα αρνητικά κεφάλαια και οι απλήρωτες δόσεις" αναγράφονται τα εξής:
«Σε απόλυτο αδιέξοδο, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, αλλά και των συνεχιζόμενων ζημιών, βρίσκεται ο εκδοτικός όμιλος “Πήγασος” της οικογένειας Μπόμπολα. Όπως προκύπτει από τον ισολογισμό του 2015, που δημοσίευσε μόλις προχθές, Πέμπτη, εμφανίζει ζημίες 55 εκατ. Ευρώ και συνολικές δανειακές και άλλες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 207 εκατ. ευρώ. Από τον ισολογισμό προκύπτει, επίσης, ότι και τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού τα περσινά 58,9 εκατ. ευρώ τζίρου μειώθηκαν το 2015 στα 43,9. Την ίδια ώρα, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια του ομίλου έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 137,7 εκατ. ευρώ, από 92 εκατ. που ήταν το 2014. Είναι προφανές ότι η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόλυτη κατάρρευση, αν και εφόσον δεν βρει λύση με τις τράπεζες και δεν ανακάμψουν επειγόντως τα έσοδά της.
Υπό τις επικρατούσες συνθήκες, μια τέτοια εξέλιξη δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Βέβαια, ένα ερώτημα που τίθεται είναι: Πώς, παρά την άθλια χρηματοοικονομική εικόνα της, καταφέρνει να επιβιώνει και συνεχίζει να λειτουργεί, την ώρα που εδώ και αρκετά χρόνια ακόμη και η ελεγκτική εταιρεία ΜΟΥΡ ΣΤΗΒΕΝΣ Α.Ε., που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της “Πήγασος”, κάνει λόγο για ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης τους επόμενους μήνες και, μεταξύ άλλων, για “... ένδειξη ουσιώδους αβεβαιότητας, που μπορεί να συνιστά αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους”; Και τα χρόνια δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, ούτε τέσσερα, αλλά περισσότερα, αφού η μετοχή της εταιρείας έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης από τον Απρίλιο του 2011, καθώς η σχέση ζημιών προς τα ίδια κεφάλαια είναι απαγορευτική για να διαπραγματεύεται στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων στον “Πήγασο”.
Και εδώ δεν μπορεί να παρέμβει καμία διοίκηση της Εθνικής ή της Alpha Bank, όσο στενή σχέση κι αν έχει με τη σημερινή κυβέρνηση. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για το συγκρότημα του Μπόμπολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από έναν χρόνο οι δανείστριες τράπεζες δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Με απλά λόγια, ο εκδότης του “Έθνους” έχει αποφασίσει να μην πληρώνει τις δόσεις των δανείων, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συμβάσεις. Υποθέτω ότι ο διευθυντής της εφημερίδας, Μπάμπης Παπαδάκης, έχει ενημερώσει για την ασυνέπεια του αφεντικού του τον κολλητό του, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος κόπτεται για την ευνομία στις τράπεζες. Καλοί είναι οι νόμοι για τις διαφημίσεις, αλλά ακόμη καλύτεροι θα ήταν οι έλεγχοι στα θαλασσοδάνεια που έχουν πάρει από την Εθνική οι Αλαφούζοι, οι Μπομπολαίοι και όλοι όσοι συντηρούσαν media με δανεικά».
Σε άλλο σχόλιο της συγκεκριμένης εφημερίδας αναφέρεται ότι: “Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ οφείλει ο «Πήγασος» στο Mega. Η συγκεκριμένη οφειλή αφορά τις διαφημίσεις των εφημερίδων του Μπόμπολα στο Μεγάλο Κανάλι. Και έπαιζαν με εξευτελιστικές τιμές και φέσωναν την επιχείρησή τους. Τελικά, και πολύ άντεξε το πάλαι ποτέ κραταιό κανάλι των εκδοτών”. Με βάση, λοιπόν, τα γραφόμενα στα “Παραπολιτικά”, φαίνεται ότι η οικογένεια Μπόμπολα “τραβάει χοντρά ζόρια”. Σα να μην έφταναν τα μπλεξίματα με την Κυπριακή Δικαιοσύνη του ενός από τους γιους του Γιώργου Μπόμπολα (συγκεκριμένα του Λεωνίδα Μπόμπολα), τώρα βγαίνουν στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και τα ανάλογα χρέη που ταλανίζουν τον άλλοτε κραταιό εκδοτικό κολοσσό του “Πήγασου”.
Επειδή, όμως, η ζωή στην Ελλάδα του “συνταγματικού τόξου” είναι σκληρή και άκαρδη για τους απλούς Έλληνες που χρωστάνε μερικές χιλιάδες ευρώ, των οποίων τα ποσά που οφείλουν αποτελούν “σταγόνα στον ωκεανό” σε σχέση με την “χασούρα” του “Πήγασου”, και που γι' αυτά τα χρέη κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, η Ηθική και η Δικαιοσύνη απαιτούν μια απάντηση: Τι γίνεται με τα χρέη του Μπόμπολα και τα θαλασσοδάνεια που έπαιρνε τόσα χρόνια; Ή μήπως η “στροφή” του Μπόμπολα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε μια ευνοϊκή μεταχείριση (και) σ' αυτόν τον τομέα;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ