Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Η ΑΦΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ



«Ιερά σιωπή
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας,
η γη, οι θάλασσες και οι πνοές των ανέμων…
Όρη και Τέμπη σιγήστε
Ήχοι και φωνές των πουλιών παύσατε,
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος,
ο Φωσφόρος Βασιλεύς….»

Εν όψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, έγινε σήμερα, ως είθισται, η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Στον Βωμό της Ήρας, μπροστά από τον ναό της θεότητας, λιτό και μυσταγωγικό, πραγματοποιείται το τελετουργικό της Αφής. Ιέρειες με αρχαϊκή ενδυμασία, πλαισιώνουν τον Βωμό, ενώ η Πρωθιέρεια με επίκληση στον θεό Απόλλωνα, ανάβει τη δάδα, χρησιμοποιώντας το κοίλο κάτοπτρο. Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στον Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Πρωθιέρεια στη συνέχεια μεταδίδει τη φλόγα σε ένα μικρό πήλινο αγγείο και σε πομπή με όλες τις ιέρειες κατευθύνεται προς το Στάδιο. Περνώντας από την Ελιά, θα σταθούν και ο «αμφιθαλής παις» (ένα παιδί που έχει εν ζωή και τους δύο γονείς του) θα κόψει ένα κλαδί, σύμβολο της ειρήνης και βραβείο νίκης. Στο Στάδιο η Πρωθιέρεια ανάβει τη δάδα του πρώτου δρομέα και η λαμπαδηδρομία ξεκινά. Η φλόγα θα περάσει από χέρι σε χέρι ταξιδεύοντας μέχρι την διοργανώτρια χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ναζιστικά κατάλοιπα» καθώς εισήχθησαν κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936 υπό την έμπνευση του καθηγητή Καρλ Ντιμ.
Στην αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν στενά συνδεδεμένοι με θρησκευτικές τελετές και με τη λατρεία του Δία. Αποτελούσαν αυθύπαρκτη οντότητα και απέβλεπαν στην επίδειξη των σωματικών αρετών, τον αθλητικό συναγωνισμό, την ευγενή άμιλλα, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων και την προαγωγή φιλικών σχέσεων μεταξύ των ελληνικών πόλεων. Είναι φανερό πως οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα λεγόμενα Olympic Games, ουδεμία σχέση έχουν με Ολυμπιακή Ιδέα. Πλέον, αποτελούν μία διοργάνωση που αποσκοπεί στην αισχρή κερδοσκοπία υπενθυμίζοντας την παρακμή που διέπει την εποχή μας.
Επίσης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδιναν την ευκαιρία σε Έλληνες ρήτορες και φιλοσόφους να κηρύξουν σε κρίσιμες στιγμές τις ιδέες τους για ένωση όλων των Ελλήνων. Και είναι επίκαιρος όσο ποτέ ο Ρήτορας Γοργίας από τους Λεοντίνους, ο οποίος το 338 π.Χ. ζήτησε από το πανελλήνιο ακροατήριο Εθνική Ένωση, ενόψει της απειλής του Περσικού κινδύνου. Κάτι που σίγουρα θα συμβούλευε να πράξουν και οι Έλληνες σήμερα, αντιμετωπίζοντας όλοι μαζί ενωμένοι τις ορδές των εκ της Ασίας και Αφρικής λαθρομεταναστών, που αποτελούν τον μέγιστο κίνδυνο για την Πατρίδα μας.

Αντεπίθεση