Σάββατο 29 Απριλίου 2017

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ Β' ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ



Με θετικό πρόσημο άρχισε η Μαρίν Λεπέν την προσπάθειά της, αφού ένας στους δύο γάλλους θεωρεί ότι άρχισε πιο δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία της εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποπέσει σε σειρά επικοινωνιακών σφαλμάτων από την ημέρα της «πρόκρισης» και μετά.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του BFM TV, πάνω από το 50% των Γάλλων πιστεύει ότι η Λεπέν άρχισε καλύτερα την εκστρατεία της για τον δεύτερο γύρο, έναντι του 43% που εκτιμά το ίδιο για τον Μακρόν. Μάλιστα, το απόγευμα της Τετάρτης έγινε δεκτός με έντονες αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από τους εργάτες ενός εργοστασίου στην γενέτειρά του, την Αμιένη στην βόρεια Γαλλία, με το πλήθος να του φωνάζει: «Μαρίν για πρόεδρος».
Επικοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι ζημιά στην εικόνα του Μακρόν έκανε και το… χαβιάρι (!) των επινικίων του, κάτι το οποίο διεύρυνε το χάσμα ανάμεσα σε αυτόν και τον μέσο Γάλλο πολίτη.
Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι φαίνεται πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν δείχνει να στρέφεται ανοιχτά υπέρ της υπερψήφισης της Λεπέν στις 7 Μαΐου. Όπως και να έχει, η «συστράτευση» υπέρ του Μακρόν από τις πλέον ακραίες και ανάλγητες εκφράσεις του γαλλικού και ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, δείχνει ξεκάθαρα ότι όντως η έκφραση της Λεπέν «είμαι ο λαός» έχει πραγματικά ισχύ.
Τα λαϊκά στρώματα της Γαλλίας που υποφέρουν ποικιλοτρόπως από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης θέλουν την Πατρίδα τους πίσω, γι’ αυτό και σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό και βαθμό ταυτίζονται με την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ