Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΓΗΚΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ



Την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων, παρήγγειλε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, στους εισαγγελείς εφετών και εκείνοι με τη σειρά τους στους εισαγγελείς πρωτοδικών.
Με την παραγγελία αυτή ζητεί από τους συναδέλφους του να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.
Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου. Βεβαίως, τέτοιες εγκύκλιοι έχουν βγει και στο παρελθόν και έχουν μείνει στα χαρτιά και ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς αυτό το ζήτημα είχε τεθεί στη Βουλή από την Χρυσή Αυγή και την Βουλευτή Β’ Αθηνών, Ελένη Ζαρούλια, η οποία σε ερώτησή της στις 16 Απριλίου 2016 έκανε λόγο για την από τις 27/08/2014 έκδοση νέων και επικαιροποιημένων εντολών και οδηγιών προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις για το θέμα της διαχείρισης της προστασίας των ζώων και των καταγγελιών που γίνονται σε περιπτώσεις κακοποίησης τους και ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό «ποιος είναι ο έλεγχος που ασκείται στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα εφαρμογής του νόμου, και να μην ενεργεί ο κάθε υπάλληλος αυθαιρέτως».
Η Συναγωνίστρια, επίσης, σε συνέντευξή της σε τοπικό μέσον της Πιερίας είχε προτείνει να μετατραπεί σε κακούργημα η κακοποίηση των ζώων με σκοπό να εξαλειφτεί αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.