Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση για το υπέρογκο κόστος κατασκευής των φυλακών Τρικάλων


Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία κατέθεσε ο συναγωνιστής και Βουλευτής Αχαΐας της Χρυσής Αυγής, Μιχαήλ Αρβανίτης για το υπέρογκο κόστος κατασκευής των φυλακών Τρικάλων εν συγκρίσει με τις αντίστοιχες των Χανίων, που δαπανήθηκαν τα μισά χρήματα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το κόστος κατασκευής έξι νέων φυλακών της χώρας»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί σχετικά με το κόστος κατασκευής των έξι νεόκτιστων φυλακών της χώρας. Πρόκειται για τις φυλακές Τρικάλων, Δομοκού, Σερρών, Γρεβενών, Δράμας και Χανίων. Την ευθύνη κατασκευής των κτιρίων την είχε η εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική». Επισημαίνεται για παράδειγμα ότι οι πέντε από τις έξι νεόκτιστες φυλακές κόστισαν περί τα 30-31 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όλως παραδόξως η μία στοίχισε μόλις 16 εκατομμύρια ευρώ. Αρχικός προϋπολογισμός για την κάθε μία  ήταν τα 21 εκατομμύρια ευρώ, εν συνεχεία έφθασε στα 24 εκατ. ευρώ και τελικώς στα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Πως είναι δυνατόν να στοίχισαν οι πέντε φυλακές 2.000€ ευρώ το τμ. και αυτή των Χανίων μόλις 1100€ το τμ, την στιγμή που πρόκειται για παρόμοιες κτιριακές εγκαταστάσεις; Γιατί για το βασικό κτίριο κρατουμένων στα Τρίκαλα χρειάστηκαν 175 τόνοι μεταλλικών κατασκευών και στο αντίστοιχο της Κρήτης μόλις 85 τόνοι; Γιατί για τις φυλακές Τρικάλων δαπανήθηκαν 100.000€ για κιγκλιδώματα, ενώ για τις φυλακές Χανίων για την ίδια ποσότητα και ποιότητα δαπανήθηκαν 11.000€; Για ποιους λόγους υπήρξαν αυτές οι διαφοροποιήσεις στις δαπάνες την στιγμή που μιλάμε για όμοιες κτιριακές εγκαταστάσεις; 
                                                           
Αθήνα, 11/09/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μιχαήλ Αρβανίτης
Βουλευτής Αχαΐας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ