Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Σειρά ομιλιών ιστορικού περιεχομένου

Σειρά ομιλιών ιστορικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Κινήματος στα Τρίκαλα, με αφορμή τραγικές επετείους για τον Ελληνισμό.


Την Τρίτη 10/9 πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη, όπου τούρκικος όχλος εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων της Πόλης με αφορμή ένα στημένο γεγονός από τούρκους πράκτορες στη Θεσσαλονίκη στο υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ. Στην ομιλία αναλύθηκε όλο το χρονικό των βιαιοπραγιών εναντίον των Ελλήνων, όπως βιασμοί, λεηλασίες και καταστροφές ελληνικών επιχειρήσεων πους στοίχησαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές Ελλήνων.  Αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων ήταν ο ξεριζωμός χιλιάδων Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στα χρόνια που ακολούθησαν, και η εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου από το άλλοτε πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο του Ελληνισμού, την Κωνσταντινούπολη. Στην ομιλία έγινε αναφορά και στο «πνεύμα» της εποχής, περί της κίβδηλης«ελληνοτουρκικής φιλίας» και των υποστηρικτών της που προπαγανδίζουν ότι Έλληνες και τούρκοι δεν έχουν καμία διαφορά. Τα γεγονότα, όμως, του Σεπτεμβρίου του 1955, αποδεικνύουν ότι ο τούρκικος όχλος ήταν αυτός που επιτέθηκε στους Έλληνες με την αγαστή συνεργασία του τούρκικου κράτους, και δείχνουν επίσης, ότι οι τούρκοι ήταν οι διαχρονικοί εχθροί του Ελληνισμού.


Το Σάββατο 14/9 πραγματοποιήθηκε ομιλία λόγω της τραγικής επετείου της σφαγής στην Πηγάδα του Μελιγαλά Μεσσηνίας. Η συναγωνίστρια Ελένη Κλαπανάρα ανέλυσε όλο το χρονικό της σφαγής, από την ώρα που μπήκαν οι δυνάμεις ΕΛΑΣιτών στην περιοχή και άρχισαν τις ωμότητες εναντίον των κατοίκων, κυρίως άοπλων, γυναικών και ανήλικων παιδιών. Η συναγωνίστρια περιέγραψε τα τραγικά γεγονότα της εποχής, όπου η ορδές του Βελουχιώτη έσφαζαν και έριχναν τους κατοίκους μέσα στην Πηγάδα, ακόμα και τους ζωντανούς βρίσκοντας έτσι τραγικό θάνατο. Μετά τη σφαγή, τα πρωτοπαλίκαρα του «Θανάση Κλάρα» και του Μπελογιάννη έστησαν γλέντι για να γιορτάσουν το έγκλημά τους. Στην ομιλία τονίσθηκε ότι, οι Έλληνες Εθνικιστές δεν πρόκειται να ξεχάσουν τα εγκλήματα αυτά και θα συνεχίσουν να τιμούν τα θύματα της κομμουνιστικής θηριωδίας. Μελιγαλάς 1944: ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΘΗ!

Τ.Ο. Τρικάλων
Καποδιστρίου 10, 1ος Όροφος 
Τρίτη και Σάββατο 7-10 μ.μ.