Ενός κακού (Μνημόνιο) μύρια έπονται. Αναρίθμητα είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν τα Μνημόνια, ακόμη και στην Δημόσια παιδεία. Δραματική είναι η εικόνα της ελληνικής δημόσιας παιδείας εξαιτίας των οδυνηρών επιπτώσεων της υποχρηματοδότησης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου Αναπτυξιακής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ για την «ταυτότητα της ελληνικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το 2002 έως το 2014».
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, η Χώρα μας έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανισοκατανομής πόρων ανάμεσα σε προνομιούχα και μη προνομιούχα σχολεία, με τα πιο σημαντικά προβλήματα να εντοπίζονται στην προσχολική αγωγή. Την ίδια ώρα, περίπου 30.000 παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο, κάθε χρόνο, λόγω κρίσης, καθώς αναγκάζονται να βρουν δουλειά για να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητικής διαρροής, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Παιδιού, εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα και στη Ροδόπη (8%), ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε 4,85% και 4,25%. Ανησυχητική, όμως, είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των ΝΕΕΤs, δηλαδή των νέων που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης ή εργασίας. Δυσάρεστα είναι τα νέα και για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων οι οποίοι μένουν μετεξεταστέοι όσον αφορά την επίδοσή τους στα βασικά γνωστικά αντικείμενα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες), καταλαμβάνοντας τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμαθητών τους.
Η ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: "Βρισκόμαστε προ των πυλών μια πανεθνικής εκπαιδευτικής τραγωδίας, με την ασφυκτική πολιτική της λιτότητας να δημιουργεί έναν «στρατό» νέων χωρίς επαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση και με χαμηλές δυνατότητες ανταγωνισμού. Όλο αυτό το σκηνικό μας γυρνάει πίσω, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν η οικονομική ανέχεια οδηγούσε πάρα πολλά παιδιά (ειδικά στην επαρχία) να σταματούν το σχολείο προκειμένου να μπουν στην βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία".
Αυτές οι θλιβερές καταστάσεις, οι οποίες θεωρούνταν ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αναβιώνουν στις ημέρες μας δίνοντας μια ζοφερή εικόνα για το παρόν και το μέλλον της Χώρας και των Ελλήνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ