Λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους και υπολογίζονται 25.000 κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την υπογραφή της πραγματικά πρωτότυπης αριστερής και βαθύτατα μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το γεγονός ότι ήταν απαραίτητη μια υπηρεσιακή κυβέρνηση για να γίνει ακριβής καταγραφή των κενών στις σχολικές μονάδες.
Από τη μία πλευρά λοιπόν, από το χώρο της αριστεράς, αναδύεται μια εκπαίδευση αποσαρθρωμένη, δίχως όραμα και εθνικό προσανατολισμό, με κύρια χαρακτηριστικά την αναρχία και την ισοπέδωση ακόμη και των πιο βασικών εκπαιδευτικών αξιών. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τα πεπραγμένα της δεξιάς όλα αυτά τα χρόνια, θα παρατηρήσει επίσης μια εκπαίδευση ανισοτήτων, διαφθοράς και σήψης. Από την άλλη πλευρά λοιπόν, επί Νέας Δημοκρατίας, παράνομοι διορισμοί και αποσπάσεις έγιναν συνηθισμένο φαινόμενο, επιδοτούμενα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, τα δικαιώματα και η εκπαιδευτική κατάρτιση των εργαζομένων αγνοήθηκαν, η γνώση διαμελίσθηκε.
Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά εργάστηκαν ανελλιπώς για τον κατακερματισμό της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και το μέλλον σε κάθε περίπτωση προβάλλει ζοφερό. Η ΝΔ επιφυλάσσει περαιτέρω απολύσεις (σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες κλπ) και μεγέθυνση των ανισοτήτων μεταξύ των μαθητών, ο δε ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τον πλήρη εθνικό αποχρωματισμό της Παιδείας και έναν ισοπεδωτικό εξισωτισμό.
Μόνη οδός σωτηρίας προβάλλει η Χρυσή Αυγή, η οποία με ρεαλιστικές θέσεις μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση, μέσα από μια παιδεία ίσων ευκαιριών, υψηλού επιπέδου και πάνω απ’ όλα ελληνική. Οι θέσεις της Χρυσής Αυγής συνοψίζονται στις εξής:
- Διαχωρισμός κατά τμήματα Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών σε πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση, ώστε να μη μειώνεται το επίπεδο διδασκαλίας των Ελλήνων λόγω των γλωσσικών αδυναμιών των αλλοδαπών.
- Ουσιαστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και απαγόρευση των κομματικών παρατάξεων, που αποτελούν φορείς διαφθοράς στην ανώτατη εκπαίδευση. Το πανεπιστήμιο να αποτελεί ναό της έρευνας και της γνώσης και όχι άσυλο εγκληματιών και φυτώριο κομματικών στελεχών.
- Επανεγγραφή των ιστορικών βιβλίων και έμφαση στο μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας. Ειδικές εξετάσεις για τους διδάσκοντες ώστε να επιβεβαιωθεί το γνωστικό τους επίπεδο και η εθνική τους συνείδηση. Διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και των έργων της κλασικής περιόδου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.