Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ



Το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων άφορα την τριετία 2005-2007. Το ελληνικό Δημόσιο προέβη σε έκδοση οκτώ δομημένων ομολόγων συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ. Ξένες αλλά και ελληνικές τράπεζες έγιναν ανάδοχοι των δομημένων ομολόγων και έπειτα τα πούλησαν στον πρωτογενή τομέα και σε ασφαλιστικά ταμεία. Η εξεταστική επιτροπή της βουλής ασχολήθηκε εν τέλει με ένα μόνο δομημένο ομόλογο αυτό των 280 εκατομμύριο ευρώ, καθώς από ότι προέκυπτε ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε αρνηθεί την έκδοση του συγκεκριμένου ομόλογου δηλώνοντας ότι δεν υπήρχαν δανειακές ανάγκες να καλυφτούν. Όμως το γενικό λογιστήριο του κράτους τελικά συμφώνησε στην έκδοση του, με πρόφαση δαπάνες για εξοπλιστικά οι όποιες δεν ήταν προσδιορισμένες.
Τα δομημένα ομόλογα υπερτιμολογήθηκαν με συνέπεια τα ασφαλιστικά ταμεία και οι λοιποί δημόσιοι φορείς να τα αγοράσουν όχι σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική όπως συνηθίζεται αλλά στο άρτιο. Επίσης όπως επιβεβαιώνεται και από το πόρισμα Ζορμπά δεν έλειψαν και οι προμήθειες και οι μίζες από πολιτικά πρόσωπα ενώ το κόστος επιβαρύνθηκε συνυπολογίζοντας και τις τεράστιες αμοιβές των μεσολαβητών.
Πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την πλήρη διεύρυνση της υπόθεσης των ομολόγων Νοέμβριος 2010:

Με το ξέσπασμα του σκανδάλου, τα δομημένα ομόλογα επεστράφησαν από τα ταμεία και αντικαταστάθηκαν με κρατικά. Όμως με το κούρεμα του PSI τα κρατικά ομόλογα πετσοκόφτηκαν ενώ εάν δεν είχαν επιστραφεί δεν θα τα άγγιζε το PSI καθώς είχαν εκδοθεί βάση του αγγλικού δικαίου. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν τα ονόματα γνωστών πολιτικών και υπουργών όπως και αρμοδίων της Τράπεζα της Ελλάδος, η απόφαση του δικαστηρίου το 2014 απέδωσε ποινές σε 13 κατηγορούμενους, οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Φυσικά οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί παρέμειναν για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο και καμία δικαστική διαδικασία δεν κινήθηκε εις βάρος τους.
Όπως είχε πει τον Απρίλιο του 1999 ο Σ. Ματθίας, επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Δικαιοσύνη στη χώρας μας «είναι και δεν είναι ανεξάρτητη, είναι και δεν είναι αξιόπιστη, είναι και δεν είναι αποτελεσματική» (Ματθίας, 1999).
Ευγενία Χρήστου - Γερμενή