Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ



Η υπόθεση με την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν ήταν μία προφανής περίπτωση αρχαιοκαπηλίας και το γεγονός ότι τα γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο μέχρι και σήμερα προφανώς συνιστά ένα καθαρό αδίκημα που τελείται από πλευράς Αγγλίας εις βάρος της χώρας μας.
Φυσιολογικά η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει προσφύγει στα Διεθνή Δικαστήρια για μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και να διεκδικήσει την επιστροφή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και των διαφυγόντων κερδών, που καρπώθηκαν οι Άγγλοι εκθέτοντας στο Μουσείο τους, με εισιτήριο, τόσο λαμπρά εκθέματα.
Όπως μας πληροφορεί, όμως, ο νυν Υπουργός Πολιτισμού και σφοδρός πολέμιος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Ξυδάκης, η προσφυγή αυτή δεν πρόκειται να γίνει, παρά τις σχετικές εισηγήσεις της νομικής ομάδας που ασχολείται με το ζήτημα, η οποία είπε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα προσφυγή. Ο Ξυδάκης μιλώντας, λοιπόν, στο MEGA είπε ότι «η οδός για τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών είναι η διπλωματική και η πολιτική», σπεύδοντας να συμπληρώσει εξυπνακίστικα ότι «Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε δίκες για οποιοδήποτε θέμα, αφενός, και αφετέρου, στα διεθνή δικαστήρια η έκβαση είναι αβέβαιη, δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα».
Αυτό βεβαίως θυμίζει την «πολιτική λύση» που επιδιώκουν οι συριζαίοι σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης και εν τέλει καταλήγουν να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερους φόρους. Θυμίζει επίσης και την επί τόσες δεκαετίες πολιτική διεκδίκηση του ίδιου θέματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις, το οποίο κατέληγε σε προσβολές και ύβρεις από τους πρώην αποικιοκράτες.