Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ: ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ



Κατατέθηκε σε ανοιχτή διαβούλευση η συριζαίικη επαναφορά του αντισυνταγματικού και κατάπτυστου νόμου Ραγκούση του κλεφτοΠΑΣΟΚ για απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς. Θυμίζουμε ότι ο νόμος Ραγκούση θέσπιζε κριτήρια για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς και κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή, όπως έγραφε η σχετική απόφαση θα έπρεπε:
«να θεσπίζει για τις περιπτώσεις αυτές και τυπικά κριτήρια, όπως είναι η νόμιμη παραμονή στην χώρα και η διάρκεια αυτής, αλλά θα πρέπει να τα συνδυάζει και με ουσιαστικά κριτήρια, ούτως ώστε να τεκμηριώνεται ο γνήσιος δεσμός του αλλοδαπού προς την ελληνική κοινωνία, δηλαδή η ενσωμάτωσή του σε αυτήν υπό την ανωτέρω εκτεθείσα έννοια».
Ο νόμος Ραγκούση, λοιπόν, κρίθηκε αντισυνταγματικός επειδή έθετε τυπικά και όχι ουσιαστικά κριτήρια για την εκχώρηση της ελληνική ιθαγένειας. Τώρα, μετά από την χθεσινή προαναγγελία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Κοιτώντας το νόμο της συγκυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα αισχρό νομοθέτημα, ραμμένο ώστε να ικανοποιήσει τις συριζαίικες ιδεοληψίες.
Το συριζαίκο σχέδιο νόμου θέτει ακόμα λιγότερα κριτήρια από το νόμο Ραγκούση, δηλαδή είναι εκ προοιμίου αντισυνταγματικό. Συγκεκριμένα αναγράφει στο άρθρο 1Α ότι: «Τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας υπό τις εξής προϋποθέσεις: α) της εγγραφής του στην Α’ τάξη ελληνικού σχολείου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της συνέχισης παρακολούθησης αυτού κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης – αίτησης. β) της προηγούμενης συνεχούς νόμιμης διαμονής του ενός εκ των γονέων του επί πέντε τουλάχιστον έτη πριν από τη γέννησή του.»
Κοινώς ένα παιδί αλλοδαπών που διαμένουν καταχρηστικώς πέντε χρόνια στην Ελλάδα, λαμβάνει την ελληνική ιθαγένεια με μόνο κριτήριο την εγγραφή του στην Α’ Δημοτικού. Αν οι γονείς δεν μένουν πέντε χρόνια στην Ελλάδα, τότε θεσπίζονται κριτήρια που αφορούν τα χαρτιά που έχουν οι γονείς, δηλαδή και πάλι απουσιάζουν τα ουσιαστικά κριτήρια.
Ένα σημαντικό στοιχείο του εν λόγω νομοσχεδίου κρύβεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 1α, όπου ορίζεται ότι: «Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησής του, αρκεί η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής του στο καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς αντίστοιχα. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μπορεί να προστίθενται, καταργούνται ή τροποποιούνται τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας του παρόντος άρθρου». Κοινώς, για αυτούς που δεν θέλουν να φέρουν έγγραφα θα αποφασίζει (πάντα θετικά) η κυρά Τασία.
Στο σημείο αυτό, βεβαίως, οφείλουμε να «συγχαρούμε» τον Πάνο Καμμένο και τις «κόκκινες γραμμές» του, αφού βεβαίως οι ψεκασμένοι θα παραμείνουν κυβερνητικοί εταίροι και μετά από αυτήν την άκρως επικίνδυνη ενέργεια εναντίον του Ελληνισμού από την συγκυβέρνησή τους. Τα ειλικρινή μας «συγχαρητήρια» στον νέο «Καρατζαφέρη» του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κώστας Αλεξανδράκης
Την άποψή σας επί του νομοσχεδίου, όπως ορίζουν τα κοινοβουλευτικά - δημοκρατικά ήθη και έθιμα, μπορείτε να την καταθέσετε επωνύμως στον εξής σύνδεσμο: Δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας και άλλες διατάξεις»