Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Η αμηχανία της έντυπης διαπλοκής


Η διαπλοκή στην χώρα μας έχει βαθιές ρίζες. Τόσο βαθιές όσο και τα υπόγεια των πιεστηρίων των Κυριακάτικων εφημερίδων. Η διαπλοκή επίσης στην Ελλάδα, "χτυπάει" ότι την ενοχλεί, ότι της μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά της. Οι "δημοσιογραφικές" πένες αποτελούν ένα από τα όπλα της.

Διαβάσαμε πολλά αυτές της μέρες στις εφημερίδες για το "φαινόμενο" Χρυσή Αυγή. Από τις σελίδες των εφημερίδων είδαμε σενάρια που θα ζήλευε και ο Νίκος Φώσκολος. Διαβάσαμε θεωρίες συνωμοσίας που ακόμη και ο συμπαθής Δημοσθένης Λιακόπουλος δεν θα τολμούσε να κάνει. "Μελετήσαμε" κείμενα που θα μπορούσαν άνετα να μετατραπούν σε κείμενα επιθεώρησης για καλοκαιρινές παραστάσεις του "Δελφιναρίου". Διακρίναμε στα γραπτά γνωστών, και λιγότερων γνωστών "δημοσιογράφων" - "αναλυτών" από φράσεις κλισέ, μέχρι απίθανους εξυπνακισμούς, αντάξιους μόνο της Μαντάμ Σουσού. Και μια σειρά ερωτημάτων έμεινε να πλανάται στην ατμόσφαιρα..Που βρίσκει λεφτά η Χρυσή Αυγή; Πως ανοίγει γραφεία; Πως μετακινεί μαζικά οπαδούς της; Με τι χρήματα κάνει διανομή τροφίμων ανά την επικράτεια; Μήπως από πίσω κρύβονται εφοπλιστές του Λονδίνου; Ακόμη και η ναυαρχίδα της διαπλοκής το "Βήμα" ασχολήθηκε με το φλέγον για την κοινωνία πρόβλημα, αν η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια φοράει μπιζού...

Ας τα εξηγήσουμε για μια ακόμη φορά στους "τιτάνες" της δημοσιογραφίας. Όχι ότι θα καταλάβουν, αλλά τέλος πάντων... Είναι πράγματι δύσκολο να καταλάβεις στις μέρες μας τι θα πει εθελοντισμός, και τι θα πει αυτοχρηματοδότηση ενός πολιτικού κινήματος.Επίσης είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε διαπλεκόμενες εφημερίδες,και ζει από αυτές, να καταλάβει πως γίνεται να υπάρχει χρηστή οικονομική διαχείριση σε ένα πολιτικό σχηματισμό, που δεν έχει σχέση με μίζες, και "αναθέσεις" δημοσίων έργων. Είναι απίθανο να καταλάβει κάποιος διαπλεκόμενος πως είναι δυνατό να πληρώνει ο φτωχός Έλληνας, από το υστέρημα του υστερήματος του, γραφεία και μετακινήσεις...Είναι απίθανο να καταλάβει η διαπλοκή και το μεταπολιτευτικό πολιτικό κατεστημένο, πως οι άνθρωποι που έρχονται στην Χρυσή Αυγή, έρχονται γιατί απλά θέλουν να...προσφέρουν. Δεν έρχονται για να "βολευτούν" αλλά ούτε και να βρουν μια θέση στον "ήλιο" του Δημοσίου. Είναι άνθρωποι του μόχθου, της δουλειάς και της πάλης για την ζωή.Είναι αυτοί οι άνθρωποι, που τους αποκάλεσε ένας κυριακάτικος πολιτικός "αναλυτής" το «λούμπεν κομμάτι της κοινωνίας». Μόνο που αυτό το «λούμπεν κομμάτι της κοινωνίας», όπως το αποκαλούν περιφρονητικά, ξύπνησε, και το κυριότερο: Ωρίμασε. Άφησε την αριστερά και τις ονειρώξεις της, άφησε τα κόμματα της διαπλοκής και της  Εθνικής και κοινωνικής καταστροφής, και βρήκε αυτό που έψαχνε στο λαϊκό εθνικιστικό κίνημα. Τόσο απλά.

Όσο για τους εφοπλιστές του Λονδίνου, λίγο κοινή λογική να υπήρχε. Για ποιο λόγο κάποιος εφοπλιστής να στηρίξει ένα εθνικιστικό κίνημα που το κατηγορούν και μέμφονται οι πάντες, την στιγμή που ότι θέλει ο κάθε εφοπλιστής το κερδίζει με ένα απλό τηλεφώνημα η νεύμα... Άλλωστε ποτέ δεν συρθήκαμε, (και ούτε θα το κάνουμε ποτέ) στους προθαλάμους εφοπλιστικών ομίλων της Ελλάδας η του εξωτερικού. Αυτό είναι προνόμιο του πολιτικού κατεστημένου. Αλλά η κοινή λογική έχει χαθεί από καιρό σε αυτή την χώρα.       

Όσο για τα μπιζού της Συναγωνίστριας Ελένης Ζαρούλια, εκεί είναι ακόμη μια βασική διαφορά του εθνικιστικού κινήματος, και των βουλευτών του. Δεν άλλαξαν, δεν έγιναν "ψώνια", δεν άλλαξαν τις καθημερινές τους συνήθειες. Ακόμη και τις ενδυματολογικές... Τα πανάκριβα κοσμηματοπωλεία της Βουκουρεστίου και της πλατείας Συντάγματος, αποτελούν ένα ακόμη προνόμιο του μεταπολιτευτικού πολιτικού κατεστημένου.

Θα μπορούσαμε να γράφουμε για ώρες, αλλά δεν χρειάζεται... Ο κόσμος πλέον κατάλαβε, και κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότεροι πλαισιώνουν τις τάξεις μας. Αφήνουμε λοιπόν στην αμηχανία τους και στην αγωνία την διαπλοκή και τους υπαλλήλους της (εκούσιους και ακούσιους) και προχωράμε. Τους έχουμε ακόμη "καλύτερα" για το μέλλον...