Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ BREXIT ΓΙΑ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ



Η ευρωσκεπτικίστρια πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι υποστήριξε σθεναρά το Brexit στην ομιλία της την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε χθες ξεκάθαρα και σθεναρά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει πια την τροχιά που θα οδηγήσει τελικώς σε μια πλήρη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Βrexit). Αναλυτικά η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προβεί στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό σημαίνει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα αποσχιστεί πλήρως από την επιρροή των Βρυξελών και θα αποχωρήσει πλήρως από την Κοινή Αγορά.
Η συγκεκριμένη ομιλία θεωρείται εξαιρετικώς σημαίνουσα επειδή ακριβώς ξεδιπλώνει το όραμα της ηγέτιδας του συντηρητικού κόμματος για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου έκτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Τερέζα Μέι τοποθετήθηκε σχετικά με την μελλοντική στρατηγική της Γηραιάς Αλβιόνας εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως χρησιμοποιώντας μια λίστα από κομβικά θέματα. Από αυτά ενδιαφέρον και για την Ελλάδα έχουν ως εξής:
  1. Επιβεβαίωση. Η βρετανική κυβέρνηση θα παρέχει σίγουρες απαντήσεις σχετικά με την διαδικασία του Brexit όπου αυτό είναι εφικτό. Για παράδειγμα η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι οι τελικές σχετικές αποφάσεις για το Βrexit θα μεταβούν προς ψήφιση και επικύρωση από το βρετανικό κοινοβούλιο.
  2. Νομική Αυτοτέλεια. Μετά το Brexit οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα διέπονται από τα αντίστοιχα κέντρα εξουσίας του Γουέστμινστερ για την Αγγλία, του Εδιμβούργου για την Σκωτία, του Κάρντιφ για την Ουαλία και του Μπέλφαστ για την Βόρειο Ιρλανδία.
  3. Μεταναστευτικός Έλεγχος. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιθυμεί την μετανάστευση προσώπων στην επικράτεια του, τα οποία όμως θα έχουν αυξημένες επαγγελματικές δεξιότητες, θα είναι νομοταγή και θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
  4. Πλήρης αποχώρηση από την Κοινή Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο πια να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και με όλο τον κόσμο βάσει των δικών του συμφερόντων. Για παράδειγμα μια απαγόρευση για εμπορικές συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ρωσία δεν θα μπορεί πια να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπροσθέτως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνάψει δυνατές εμπορικές σχέσεις με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.
  5. Παύση πληρωμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι υποχρεωμένο πια στην υποχρεωτική συνεισφορά υπέρ του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά θα μπορεί να επιλέγει την συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα που θα αποδεικνύονται ότι έχουν αξία για τα συμφέροντα του.
  6. Ενίσχυση της Επιστήμης και Τεχνολογίας. Η μεγάλη δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το εκπαιδευτικό του σύστημα που είναι προσανατολισμένο προς της αγορά εργασίας με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη.
  7. Μετάβαση προς το Brexit με τον βρετανικό ρυθμό. Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν επιθυμεί μεν μια απροσδιόριστη αιώνια μετάβαση προς το Brexit, αλλά ο ρυθμός της μετάβασης θα κρίνεται από τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό σημαίνει την πρόβλεψη της βρετανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της εργασιακής ροής και επιχειρησιακής συνέχειας των βρετανικών επιχειρήσεων σχετικά με τις συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συμπερασματικά η όλη διαδικασία του Brexit είναι εξαιρετικά σημαντική για μια μελλοντική επιθυμία της Ελλάδος να αποτινάξει τα δεσμά των Βρυξελλών και να μεταβεί σε μια διαδικασία Grexit. Τα βασικά βήματα της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και ο χρόνος εφαρμογής τους στην Ελλάδα εξαρτάται πια μόνο και μόνο από την αντοχή του Ελληνικού λαού στο υπάρχον κλεπτοκρατικό τόξο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.