Αποκλειστικό άρθρο της εφημερίδας "Εμπρός"
Τελειωμό δεν έχει το πάρτι της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή εκχώρησης αντί ψιχίων της περιουσίας του Ελληνικού λαού. Μετά τον Αστέρα Βουλιαγμένης, το Ελληνικό, τις μαρίνες και τα αεροδρόμια, σειρά έχει το ξεπούλημα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στην συνέχεια του Ο.Α.Σ.Α. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα σταματήσει η επιδότηση των τριών οργανισμών από τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη εμφανίζουν ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Κάτι που οφείλεται κυρίως στην κακή οικονομική πολιτική που ακολούθησαν οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις τους τα τελευταία χρόνια, με απώτερο σκοπό την απαξίωσή τους ώστε η μεταβίβασή τους σε ξένους «επενδυτές» να φαντάζει μονόδρομος, γιατί διαφαίνεται η «δαμόκλειος σπάθη» της κατάργησής τους και αντικατάστασής τους με άλλο φορέα. Και στις δύο περιπτώσεις ωφελημένα θα είναι τα κερδοσκοπικά συμφέροντα που μετά τις παραλίες, την ΔΕΗ και το νερό, έχουν βάλει στο μάτι την απόκτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Για να επιτύχουν αυτό τον στόχο τους έχουν βρει πρόθυμους συνεργάτες στην κυβέρνηση, όπως τον πιστό υπηρέτη του ομίλου Μπόμπολα, υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ήδη, ο τελευταίος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην τροποποίηση της συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο πρώτα του ΟΑΣΘ και αργότερα του ΟΑΣΑ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους ιδιώτες. Όσο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ιδιωτικοποίησή της θα προβληθεί ως αναγκαίο κακό καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους διεθνείς τοκογλύφους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα ότι εάν δεν πωληθεί άμεσα η εταιρεία, οι Βρυξέλλες θα ζητήσουν να επιστραφεί το ποσό των 800 εκατ. ευρώ που έχει καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να μην (εξ)αναγκαστεί αυτή να ξεφορτωθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τα κοινοτικά όργανα θεωρούν ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους με κρατική επιχορήγηση,
ζημιώνει το Ελληνικό Κράτος λόγω του υψηλού μισθολογικού κόστους και της διατήρησης γραμμών που δεν αποδίδουν. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού ΥΠ.Ο. Χρήστου Σταϊκούρα προς τον κ. Χρυσοχοϊδη με την οποία εισηγείται «την ανάγκη τροποποίησης της σχετικής οικονομικής συμφωνίας των συγκοινωνιακών φορέων». Στο πλαίσιο αυτό μειώθηκε δραστικά η αντισταθμιστική καταβολή του Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ, που ενώ ζητούσε για φέτος 119,6 εκατ. ευρώ τελικά εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 48 εκατ. ευρώ. Θεωρείται σίγουρο ότι σύντομα δεν θα έχει να πληρώσει την μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές των 2600 εργαζομένων του και να συντηρήσει τα 618 λεωφορεία που διαθέτει, τα οποία κάθε χρόνο εξυπηρετούν 167 εκατομμύρια επιβάτες.
Τεχνητό το έλλειμμα
Όσο για το έλλειμμα ύψους 87 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό ευθύνεται το Ελληνικό Δημόσιο που αρνείται πεισματικά να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις του προς τον οργανισμό, μη καταβάλλοντας το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης, παραβιάζοντας έτσι την συμφωνία του 1957. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι διοικητικές αποφάσεις των Δικαστηρίων όπου έχει προσφύγει ο ΟΑΣΘ έχουν δικαιώσει τον οργανισμό. Σε απλά Ελληνικά, η συγκεκριμένη πρόνοια επιτρέπει στον ΟΑΣΘ να αυξάνει τις δαπάνες του και να μετακυλίει το κόστος στον φορολογούμενο. Σε περίπτωση, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, που η επιχορήγηση του Δημοσίου δεν συμφωνεί με την επιδότηση που η εταιρεία έχει ζητήσει, η σύμβαση τον δικαιώνει στην διαιτησία.
Στελέχη του ΓΛΚ που έχουν έρθει σ’ επαφή με στελέχη των υπουργών Μεταφορών και Οικονομικών επιδιώκουν να αλλάξει η σύμβαση και να μπει «μνημόνιο» στα έξοδα λειτουργίας του ΟΑΣΘ. Παράλληλα, θα ασκηθεί πίεση στους 1.900 μικρομετόχους (πρώην ταξιτζήδες) του οργανισμού που κατέχουν τις 346 από τις 424 ακέραιες μετοχές, προκειμένου να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση λαμβάνοντας μια συμβολική αποζημίωση. Σειρά έχουν οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Λίγο πιο δύσκολη είναι η περίπτωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών αν και έχει μειωθεί κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ η κρατική επιδότηση, καθώς υπάρχει πλήθος μεταφορικών μέσων (τραμ, λεωφορεία, τρόλευ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και τα ελλείμματα είναι μικρότερης τάξεως απ’ αυτά του ΟΑΣΘ.
Παράλληλα, τα σωματεία των εργαζομένων σε Ο.Σ.Υ. και ΣΤΑΣΥ είναι πολιτικά πανίσχυρα καθώς διαθέτουν ισχυρά ερείσματα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην Ν.Δ., ενώ τελευταία έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους προς το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι θα επιχειρηθεί η σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών του Λεκανοπεδίου Αττικής, αρχής γενομένης από την γραμμή 4 του Μετρό (Γαλάτσι -Ευαγγελισμός) την οποία, όπως λένε όλοι, την έχει «καπαρώσει» κοινοπραξία που ανήκει στον «εθνικό εργολάβο». Επίσης, θα δοθούν λεωφορειακές γραμμές - φιλέτα προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες.
Πρόκειται για τις χρυσοφόρες διαδρομές προς τους δήμους, τις παραλίες αλλά και τις γραμμές που θα συνδέουν πολυάνθρωπους δήμους με το Μετρό. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια εκ μέρους των διοικήσεων Ο.Σ.Υ. και ΣΤΑΣΥ, που είναι στην εποπτεία του ΟΑΣΑ, να απαξιωθεί το έργο των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και δη στα λεωφορεία. Σύμφωνα με εργαζόμενο στον Ο.Σ.Υ. «από τα 3500 λεωφορεία που είναι ο στόλος του οργανισμού, πάνω από 1000 παραμένουν εδώ και καιρό ακινητοποιημένα λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών και προσωπικού».
Ο ίδιος μιλώντας στο ΕΜΠΡΟΣ, θέτει ανοιχτά θέμα «κυκλοφοριακής ασφάλειας» τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών. Όπως τονίζει γεμάτος οργή «επίτηδες δεν παραγγέλνονται ανταλλακτικά για τα συστήματα πέδησης (φρένα) με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ολοένα και πιο συχνά μικροατυχήματα, ενώ «και τα νέα ελαστικά κινέζικης κατασκευής που τους έφεραν, είναι ακατάλληλα για τους Ελληνικούς δρόμους». Εκείνο που δεν έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής είναι ότι έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου ή του μάνατζμεντ των δημοσίων συγκοινωνιών δείχνει η Ισραηλινή εταιρεία YOZMA, στην οποία μετέχει ως κύριος μέτοχος η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ.
Ο πρόεδρός της Yigal Erlich που επισκέπτεται συχνά την χώρα μας και είχε επαφές με Έλληνες βιομήχανους και παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, θεωρείται ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος του Ισραηλινού Στρατού, του οποίου έχει αναλάβει την κατασκευή και προώθηση σχεδόν όλων των οπλικών συστημάτων. Ήταν, μάλιστα, στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε πέρυσι τέτοια εποχή το Ισραήλ για την υπογραφή σύμβασης διακρατικής συνεργασίας της χώρας μας με τον ομόλογό του πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ιδιαίτερη κινητικότητα δείχνει ο ίδιος για την Θεσσαλονίκη, λόγω της παλιάς μεγάλης εβραϊκής κοινότητας στην συμπρωτεύουσα, όχι μόνο για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης, αλλά και για την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ), την αγορά τουριστικών μονάδων στην Χαλκιδική και στην Πιερία, και την... αξιοποίηση αγροτικών εκτάσεων. Και αναμένονται κι άλλες προτάσεις για επενδύσεις, τώρα που τα βγάζουμε όλα στο σφυρί...