Σελίδες

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ: Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ 16ΧΡΟΝΟΥ ΗΡΩΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ!

Δεν επέστρεψαν μόνο την τουρκική σημαία και την φωτογραφία του Ντενκτάς οι Κύπριοι αλλά η κυβέρνηση του Ν.Αναστασιάδη έβαλε την οικογένεια του 16χρονου ήρωα να ζητήσει και "συγγνώμη" με απολογητική επιστολή!
Το θέμα εδώ είναι πως ζητάνε συγγνώμη από ένα κράτος που προχώρησε σε παράνομη εισβολή και υφαρπαγή εδαφών, από τον ηγέτη του ψευδοκράτους που δεν αναγνωρίζει κανείς;
Πιο αναλυτικά, «συγνώμη» από τον κατοχικό ηγέτη ζήτησε η οικογένεια του 16χρονου που υπέστειλε την τουρκική σημαία από το δημοτικό της κατεχόμενης Λύσης την περασμένη Κυριακή. Αυτό αναφέρουν τουρκοκυπριακά Μέσα, επικαλούμενα πηγές.
Όπως συμπληρώνουν μάλιστα, στην εν λόγω επιστολή ο πατέρας του 16χρονου εξέφρασε ανησυχία ενώ παράλληλα ανέφερε ότι επιιθυμία τους είναι όπως το συμβάν να μην αποτελέσει αφορμή για διατάραξη των δεσμών και επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Μέσω της επιστολής, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τ/κ ΜΜΕ, οι γονείς του 16χρονου εξέφρασαν τη λύπη τους για τις συνέπειες "που προκάλεσε σε όλους μας οι απερίσκεπτες πράξεις του, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα".
Αυτούσια η επιστολή 
«Είμαι ο πατέρας του νεαρού , ο οποίος εμπλέκεται στο δυσάρεστο γεγονός που σημειώθηκε στη Λύση στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. Απευθυνόμαστε σε Εσάς με αυτή την επιστολή, για να σας εκφράσουμε τη βαθειά μας λύπη για τις συνέπειες που προκάλεσε σε όλους μας οι απερίσκεπτες πράξεις του 16χρονου γιού μας, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα.
Τόσο εγώ όσο και ο γιός μου και ολόκληρη η οικογένεια μας μέσω σας, τις ειλικρινείς απολογίες σε όσους , δικαιολογημένα, ένιωσαν λύπη, θυμό και απογοήτευση από τις συγκεκριμένες πράξεις.
Είναι θερμή παράκληση μας όπως διαβάσετε την απολογία μας ιδιαίτερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ήταν μια επιπολαιότητα που έγινε από ένα έφηβο κάτω από υπερβολική συναισθηματική φόρτωση.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι , το θετικό κλίμα συνεννόησης και φιλίας που δημιουργήθηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να μην διαταραχτεί ανεπανόρθωτα. Σας επαναλαμβάνω ότι ο γιός μου αναγνώρισε το λάθος και μετάνιωσε γι΄αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επαναληφθεί»
Σημειώνεται πως ο τ/κ ηγέτης προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την επιστολή που παρέλαβε και είπε:
"είναι σημαντικό που απολογήθηκαν και που παραδέχθηκαν το λάθος τους"
Η επιστολή απεστάλη χτες βράδυ από τον πατέρα του 16χρονου, μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να συμβάλει στην εκτόνωση της κατάστασης.
Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου να απαντήσει αν επιστράφηκε η σημαία και η φωτογραφία του Ντεκτάς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είναι γνωστό ότι έχουν γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες κάποιες διευθετήσεις.
Πραγματικά ελπίζουμε ότι αυτό το θέμα θα λήξει διότι δεν προσφέρεται και δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης».
Απάντηση Ακιντζί στην επιστολή «Έγινε ένα μεγάλο λάθος»
Μετά την παραλαβή της σημαίας και της φωτογραφίας του Ντενκτάς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε ένα «μεγάλο λάθος» και πως αυτό θα πρέπει να «αποτελέσει ένα μάθημα»
Σύμφωνα με δήλωση της «προεδρίας», πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια του 16χρονου μετέβησαν σήμερα στο «προεδρικό» συνοδευόμενοι από τον Μουφτή Talip Atalay και την επικεφαλής του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, Salpy Eskidjian, λόγω του ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός θρησκευτικού γεγονότος. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση Meltem Onurkan Samani.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την παραλαβή της σημαίας και της φωτογραφίας του Ντενκτάς, ο κ. Ακιντζί είπε ότι έγινε ένα “μεγάλο λάθος” και πως αυτό θα πρέπει να “αποτελέσει ένα μάθημα”. «Γεμίζοντας τα μυαλά νέων ανθρώπων με εχθρότητα και μίσος είναι ένα βαρύ φορτίο τόσο για τους νέους όσο και για το νησί μας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Είπε, επίσης, ότι αναγνωρίζοντας το λάθος και εκφράζοντας απολογία προς τους Τ/κ είναι σημαντικό, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η κουλτούρα ειρήνης στα εκπαιδευτικά συστήματα και των δύο κοινοτήτων.
“Δυστυχώς, πολλοί Έλληνες έφηβοι μεγαλώνουν φανατικά, ειδικά στα σχολεία, όπως δείχνουν οι έρευνες. Αυτό και παρόμοια περιστατικά δείχνουν ότι είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικές πολιτικές να είναι απαλλαγμένες από φανατισμό. Οι νέοι και οι κοινότητες θα πρέπει να σέβονται τα σύμβολα και τις αξίες των άλλων», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί.
Ανέφερε ακόμη ότι «η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση εργάζεται για την εδραίωση της κουλτούρας ειρήνης στην Κύπρο. Είναι απαραίτητο να παράγουμε σωστά αποτελέσματα από τα λάθη, η απολογία της οικογένειας είναι ένα σημαντικό και πολύτιμο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Ο Τ/κ ηγέτης θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Sober Karamehmet για να του παραδώσει τη σημαία και τη φωτογραφία του Ντενκτάς.