Μία ακόμα έρευνα προβληματίζει έντονα με το δυσοίωνο περιεχόμενό της, καθώς το 35,6% των Ελλήνων απειλείται με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, με συνέπεια η Χώρα μας να έρχεται τελευταία στην Ευρώπη στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης του ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung, «σκοράροντας» χειρότερα ακόμα και από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία.
Την ώρα που η συγκεκριμένη μελέτη διαπιστώνει βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χειρότερες χώρες και στα έξι κριτήρια της έρευνας: Την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ των γενεών και τη φτώχεια.
Η κρίση και τα μέτρα των πακέτων διάσωσης ενέτειναν τα κοινωνικά προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα το 37,5% των παιδιών και το 22% των ηλικιωμένων να απειλούνται σήμερα με φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής ανέχειας (για παράδειγμα, δεν έχουν θέρμανση ή τακτικά γεύματα με κρέας και πρωτεΐνες) έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2008, στο 26,7%. Και το 23% των ανενεργών νέων ηλικίας 20-24 ετών που δεν σπουδάζουν και δεν δουλεύουν χαρακτηρίζονται ως μία απειλή σοβαρής αποσταθεροποίησης για τη χώρα μακροπρόθεσμα.
Για να βγει η Ελλάδα από την φτώχεια, χρειάζεται υψηλά ποσοστά απασχόλησης, με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναφέρει η μελέτη. Όμως, η Ελληνική αγορά εργασίας είναι η χειρότερη στην Ευρώπη, αφού μόλις το 52% των Ελλήνων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία δουλεύουν, και με την στυγνή πολιτική των Μνημονίων να συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη, κανένα φώς στον ορίζοντα δεν είναι ορατό. Τα Μνημόνια επιβεβαιώνουν συνεχώς την υποδούλωση του Έθνους και την φτωχοποίηση των Ελλήνων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ