Αρκεί η οικτρή εικόνα που αντικρίζει ο οποιοσδήποτε στους δρόμους της Αθήνας για να αποδομηθεί η κυβερνητική προπαγάνδα για «ανάκαμψη της οικονομίας». Εικόνα εγκατάλειψης συνεχίζουν να παρουσιάζουν αρκετοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας. Παρά την στασιμότητα που φαίνεται να υπάρχει, η αναλογία κλειστών - ανοιχτών επιχειρήσεων στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας θέλει τα 3 στα 10 καταστήματα να παραμείνουν κλειστά και μαζί τους να ερημώσουν οι δρόμοι που κάποτε έσφυζαν από εμπορική κίνηση.
Αυτό δείχνει η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία μπορεί να προκύπτει σταθεροποίηση των λουκέτων στον κλάδο της εστίασης, την ίδια ώρα όμως συρρικνώνεται το λιανικό εμπόριο κυρίως στον κλάδο της ένδυσης που παραδοσιακά στεγαζόταν σε κεντρικά εμπορικά σημεία της πόλης. «Η διατήρηση τόσο υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματικών στεγών στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητα των εμπορικών επιχειρήσεων» είπε σχολιάζοντας την έρευνα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και πρόσθεσε ότι τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον οικεία εικόνα ακόμα και για τους σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού καταδεικνύει μια παγιωμένη αρνητική κατάσταση στην αγορά.
Σύμφωνα με την έρευνα, η χαρτογράφηση των κλειστών επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου δείχνει ότι το φαινόμενο των λουκέτων υπακούει και αυτό, όπως και η εμπορική δραστηριότητα, στην λογική προτύπων. Μεταξύ των κεντρικών εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, τα υψηλότερα ποσοστά λουκέτων καταγράφονται στους δρόμους: Χαριλάου Τρικούπη (45,1%), Ιπποκράτους (39,3%), Σοφοκλέους (38,7%), Σταδίου (34,3%), Πανεπιστημίου (33,9%), και Ευριπίδου (29,4%). Και βεβαίως, με νέα σκληρά μέτρα να είναι προ των πυλών και με ένα ακόμη Μνημόνιο να βρίσκεται και αυτό καθ οδόν, η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο στο προσεχές χρονικό διάστημα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ