Σελίδες

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΔΙΣΑΝΤΕΣ - Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ



Συναγωνιστές και συναγωνίστριες… Χαιρετίζω όλους εσάς που έχετε την τιμή να βρίσκεστε στον ιερό αυτό χώρο όπου γράφτηκε μία από τις πλέον χρυσές σελίδες της ελληνικής ιστορίας: Η Μάχη των Θερμοπυλών.
Εδώ και δεκαετίες Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ διοργανώνει αυτήν την σεμνή τελετή μνήμης προς τιμήν των μεγάλων νεκρών του Γένους μας. Και αυτό είναι αδίκημα γι’ αυτούς που εξουσιάζουν τη Χώρα, οι οποίοι δεν θέλουν να θυμούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τις μεγάλες θυσίες, τους μεγάλους νεκρούς, αυτούς που έγραψαν Ιστορίες.
Εδώ και δεκαετίες η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ τιμά τους μεγάλους νεκρούς των Θερμοπυλών και είχα την τιμή σε όλα αυτά τα χρόνια να είμαι παρών. Τον περασμένο χρόνο μπόρεσα να αποστείλω ένα μήνυμα μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού, όπου βρισκόμουν μέσα σ΄ένα κελί, φυλώντας τις δικές μου μικρές Θερμοπύλες.
Σήμερα θα σας απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό, πάλι μέσω ενός τηλεφώνου, επειδή μου απαγορεύουν να βρίσκομαι κοντά σας. Εκεί έχει καταντήσει αυτό που εννοούν ελευθερία των Ιδεών και Δημοκρατία. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να προσθέσουν στο κατηγορητήριο και μία ομιλία μου σε αυτήν εδώ την Τελετή για την Μάχη των Θερμοπυλών. Έγκλημα το να τιμάς τους νεκρούς των Θερμοπυλών. Ενώ αντίθετα, το να εξυμνείς τους προδότες, φαίνεται πως στη σημερινή μας κοινωνία είναι πρέπον και αντάξιο αυτών οι οποίοι μας εξουσιάζουν.
Όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, και τότε υπήρχαν προδότες, όπως υπάρχουν και σήμερα. Και δεν ήταν προδότης μόνο ο Εφιάλτης που οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των ελληνικών στρατευμάτων και είχαν ένα τέλος ηρωικό, που δεν ήταν ήττα, αλλά η μεγαλύτερη νίκη της Ιστορίας. Υπήρχαν και οι μηδίσαντες. Δεν είναι άλλοι από αυτούς που σήμερα μας λένε να παραδώσουμε γη και ύδωρ, που εκχώρησαν την εθνική μας κυριαρχία με τα Μνημόνια. Όλους αυτούς φυσικά και δεν τους αρέσει να τιμώνται οι γενναίοι, οι οποίοι αμύνθηκαν μέχρι τέλους για μην περάσει ο βάρβαρος στο έδαφος της Πατρίδας. Είναι αυτοί οι ίδιοι που έχουν παραδώσει σήμερα το έδαφος της Πατρίδας.
Για να αντιληφθείτε το φρόνημα των ξεχωριστών αυτών ανδρών, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την Ελλάδα, να θυμάστε πάντα την μεγάλη φράση του Βασιλέα Λεωνίδα όταν ο Πέρσης αυτοκράτορας του ζήτησε να παραδοθεί: «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»! Και μάλιστα υπήρχε και κάποιος άλλος ξεχωριστός, ο Διηνέκης, που όταν του είπαν ότι οι εχθροί είναι τόσο πολλοί, που με τα βέλη τους θα σκεπάσουν τον ήλιο απάντησε: «Αυτό είναι ευχάριστο, γιατί κάτω από σκιά θα τους πολεμήσουμε».«Χαρίεν, ει υπό σκιάν αυτοίς μαχεσόμεθα», ήταν ακριβώς τα λόγια που είπε. Με τέτοιο φρόνημα γράφτηκε η Ελληνική Ιστορία. Με άνδρες τολμηρούς που περιφρονούσαν τον θάνατο προκειμένου να υπερασπιστούν την Πατρίδα, τα αγαθά του ελευθέριου βίου και τους νόμους «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» όπως γράφει το επίγραμμα του Σιμωνίδου.
Αυτοί οι ίδιοι άνδρες που ήσαν πρώτοι και άριστοι στην πολεμική αρετή ήταν ταυτόχρονα και δημιουργοί πνεύματος και πολιτισμού. Ο Σωκράτης είχε λάβει μέρος και είχε επιδείξει γενναιότητα σε επτά εκστρατείες, ενώ ο Αισχύλος υπήρξε Σαλαμινομάχος. Σήμερα, το να είναι κανείς «διανοούμενος» σημαίνει ότι ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος απομονωμένος μέσα στα βιβλία του, χωρίς καμιά συνάφεια με τα δρώμενα της πολιτείας.
Αυτός ο βαθύς διχασμός αποτελεί μια ακόμη εκδοχή της στρεβλής εικόνας που έχει διαμορφωθεί για το πνεύμα και τον πολιτισμό. Σήμερα, σκεπτόμενοι έναν άνθρωπο του πνεύματος μας έρχεται στο νου η εικόνα ενός αλλοπρόσαλλου, παρακμιακού τύπου που σαπίζει μέσα σε σκόνες και κιτρινισμένα χειρόγραφα. Εκεί κατάντησαν το πνεύμα. Γιατί κάποτε το πνεύμα ήταν αίμα, μα σήμερα είναι σαπίλα, άρνηση αυτού του ίδιου του κόσμου και της ομορφιάς της ζωής.
Τότε, στις Θερμοπύλες οι 300 Σπαρτιάτες μαζί με τους 700 Θεσπιείς εστάθηκαν και πολέμησαν τους εκατοντάδες χιλιάδες των Περσών. Γιατί το χρέος προς τις αξίες και την τιμή αυτό επέβαλλε.
Σήμερα υποχωρούμε ατάκτως, γιατί «δεν πρέπει να σκοτωθούν τα παιδιά του κόσμου» για να θυμηθούμε την τραγική δήλωση που είχε κάνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος μετά την κρίση στα Ίμια. Αλήθεια, τότε στην αρχαία Ελλάδα τα παιδιά του κόσμου δεν είχαν μανάδες; Ίσως ξεφεύγω από κάθε όριο συγκρίνοντας μια λαμπρή εποχή, όπως ήταν η περίοδος των Περσικών Πολέμων, με τη σημερινή εποχή της παρακμής, της σαπίλας, της ηττοπάθειας, της παραίτησης και του μηδενισμού σε όλα τα επίπεδα. Ανίερες οι συγκρίσεις, να σκεφτόμαστε τι έπραττε ο Θεμιστοκλής, ο Λεωνίδας και αργότερα ο Αλέξανδρος, ο Άραχθος ο Ηράκλειος, ο Παλαιολόγος και ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος σε σχέση με αυτά που πράττουν οι σημερινοί ουτιδανοί εξουσιαστές αυτού του Τόπου, οι οποίοι έχουν εκχωρήσει την εθνική μας κυριαρχία με τα μνημόνια.
Μην αναζητούμε τις αιτίες του ξεπεσμού. Είναι βαθιές και με εύκολο τρόπο δεν εκτρέπεται αυτή η πορεία προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Όποιος το ισχυρίζεται λέει ψέματα και κατά βάθος επιθυμεί να συντηρήσει αυτήν την τραγική πορεία. Τότε η Ελλάδα έγραφε Ιστορία. Σήμερα επικαλείται την ιστορία, χωρίς να μπαίνει στον κόπο να δει τι έπρατταν οι Έλληνες για να γράψουν Ιστορία.
Η αιτία του κακού; Ίσως βρίσκεται σε έναν χρησμό που είχε δώσει στους βασιλείς της Σπάρτης το Μαντείο των Δελφών και έλεγε: «Α φιλοχρηματία Σπάρταν ολεί», δηλαδή η φιλοχρηματία θα καταστρέψει την Σπάρτη. Ναι, η φιλοχρηματία, η αποθέωση του καταναλωτισμού, των υλικών αγαθών, είναι που έχει καταστρέψει και τη σημερινή Ελλάδα.
Πράγματι, σε μια πολιτεία όπου όλοι επιδιώκουν το κέρδος και όλα κινούνται γύρω από το χρήμα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμμία Αξία, καμμία Πίστη στο Καθήκον, κανένα Χρέος απέναντι στην Ιστορία. Αυτή η Πολιτεία, η διεφθαρμένη και στείρα πρέπει να λείψει, εάν θέλουμε κάποτε η Ελλάδα να συνεχίσει να γράφει Ιστορία.
Ο καθένας από σας έχει χρέος να φυλάττει τις δικές του Θερμοπύλες. Στη γειτονιά, στην πόλη και στο χωριό του. Σε δρόμους και σε πλατείες. Εμείς οι Χρυσαυγίτες σήμερα, στην Ελλάδα της σαπίλας και της παρακμής, τιμούμε τη μνήμη των γενναίων αυτών φυλάσσοντας τις δικές μας Θερμοπύλες.
ΖΗΤΩ Η ΝΙΚΗ!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ!

Ν.Γ. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ