Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΑΦΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ! ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ



Στην εφημερίδα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» της 24ης Ιουνίου σε άρθρο υπό τον τίτλο «DE FACTO ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» αναφερόμενοι στο θέμα των περικοπών στις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας που απαιτούν οι τοκογλύφοι-δανειστές είχαμε τονίσει τα εξής:
«Η πρόταση επίλυσης του χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας από τους διεθνείς τοκογλύφους συμπεριλαμβάνει περικοπές αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. ευρώ, μάλιστα ο υπάλληλος των διεθνών τοκογλύφων Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είχε το θράσος να κάνει και προτάσεις προς τους Έλληνες διαπραγματευτές σχετικά με την μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και των εξοπλιστικών προγραμμάτων στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ελληνική κυβέρνηση δια του ΑΝΥΕΘΑ κ. Ήσυχου αρχικά διέψευσε ότι γίνονται συζητήσεις για περικοπές δαπανών στο χώρο της Άμυνας. Όμως η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική. Η εφαρμογή του αριστερού μνημονίου θα επιφέρει όντως και άλλες μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, κάτι που εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα θα εξανεμίσει παντελώς και την πιθανότητα υλοποίησης των αποφάσεων του ΣτΕ για την αποκατάσταση του μισθολογίου του στρατιωτικού προσωπικού. Εξ άλλου τι άλλο να περικοπεί στις αμυντικές δαπάνες της χώρας, αφού προς αυτό τον σκοπό διατίθεται μόλις το 1,7% του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2015, ενώ το ίδιο ποσοστό περίπου είχε διατεθεί και το 2014. Από αυτό το ποσοστό το 1,5% αφορά αποδοχές προσωπικού και λειτουργικές δαπάνες και το υπόλοιπο 0,2% εξοπλιστικές δαπάνες (στοιχεία από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2015)».
Επίσης είχαμε τονίσει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας έχει ήδη υπογράψει για το 2015 αποφάσεις που περικόπτουν δαπάνες για καύσιμα, για ανταλλακτικά και άλλες λειτουργικές δαπάνες, ενώ έχει παγώσει τα προγράμματα υποβρυχίων, των ελικοπτέρων NH-90 και Chinook και άλλα 42 προγράμματα που έχουν σχέση με την διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης έχουν παγώσει προγράμματα υποστήριξης και προμήθειας πυρομαχικών για την απαραίτητη συμπλήρωση και αντικατάσταση αποθεμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο μέτωπο του Έβρου τα άρματα μάχηςLeopard-2 HEL και Leopard- 2A4 εξακολουθούν να διαθέτουν πυρομαχικά μόνο για 4,5 (τεσσεράμισι) ημέρες μάχης και μάλιστα μάχης με αμυντική διάταξη. Τα περίφημα και πολυσυζητημένα αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα S-300 PMU-1, το πλέον σύγχρονο και αποτελεσματικότερο σύστημα αεράμυνας που διαθέτει η χώρα, είναι πιθανότατα επιχειρησιακά μη λειτουργικό λόγω λήξης του ορίου ζωής των βλημάτων-πυραύλων που εκτοξεύει. Οπλικά συστήματα τα οποία έχει πληρώσει «χρυσά» ο ελληνικός λαός από το υστέρημα του, απαξιώνονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, συντήρησης και εξειδικευμένου προσωπικού».
Ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος και ΑΝΥΕΘΑ κ. Ήσυχος είχαν σπεύσει αμέσως να διαψεύσουν με ανακοινώσεις τους ότι προτίθενται να δεχθούν περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου τους, που στην ουσία αφοπλίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μάλιστα ο κ. Καμμένος με τον γνωστό στομφώδη τρόπο που τον διακρίνει είχε αναγγείλει ότι προτίθεται να παραιτηθεί αν οι δανειστές επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για τις περικοπές.
Τελικά η πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης προς τους «θεσμούς» περιλαμβάνει, πλην των άλλων μέτρων εξαθλίωσης του ελληνικού λαού, μείωση δαπανών κατά 300 εκ. ευρώ στο Άμυνας τους επόμενους 18 μήνες, ενώ είναι άγνωστο ποιές περικοπές θα ακολουθήσουν μετά το 2016 στον αμυντικό τομέα αν παραμείνουν, ο μη γένοιτο, στην εξουσία οι κότες των ΣΑΝΕΛ.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας, έχουν de facto αφοπλιστεί. Ο εχθρός παραμονεύει και η τιθάσευση του απαιτεί ενεργά οπλικά συστήματα, ακμάζουσα εθνική αμυντική βιομηχανία και αξιόμαχο στρατιωτικό προσωπικό. Η ζημία που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από τις κότες- πολιτικάντηδες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη και μοιραία. Η εθνική βιωσιμότητα απαιτεί, πριν είναι πολύ αργά, εθνικιστικές λύσεις.
Γ. Λιναρδής