Σελίδες

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός: “Η λύση για τους πρόσφυγες είναι απλή: Δώστε κράτος στους Παλαιστινίους” - ΒΙΝΤΕΟ





Στις 10 Φεβρουαρίου 2015 στο Στρασβούργο, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας, ο Στρατηγός Συναδινός Ελευθέριος μίλησε για την περιοχή της Εγγύς Ανατολής τονίζοντας ότι η λύση στο αίτιο παραγωγής προσφύγων είναι απλή: Κράτος στους Παλαιστινίους.


Ακολουθεί η ομιλία: "Κύριε Πρόεδρε, Στην περιοχή της Εγγύς Ανατολής μαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεμος, εδώ και 65 χρόνια. Ένας πόλεμος με αμέτρητους νεκρούς και τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές και 5 εκατομμύρια Παλαιστινίους πρόσφυγες.

Η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες παρέχει ανακούφιση και κοινωνικές υπηρεσίες σε βασικούς τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Από ανθρωπιστικής και ηθικής απόψεως, η υπηρεσία τελεί σπουδαίο έργο τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων. 

Έχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση να την ενισχύουμε με κάθε τρόπο. Αν όμως δεν καταπολεμήσουμε το αίτιο παραγωγής προσφύγων, θα προσπαθούμε μάταια και θα αιμορραγούμε οικονομικά σαν Ένωση.

Αιτία του προβλήματος είναι το κράτος του Ισραήλ και η αφορμή γεωπολιτική. Μεταξύ των Συρίας, Ιορδανίας, Λιβάνου, Δυτικής όχθης και λωρίδας της Γάζας, βρίσκεται το Ισραήλ. Προφανώς η γεωγραφία είναι η de facto σταθερά που καθορίζει τις πολιτικοστρατιωτικές κινήσεις και τα αποτελέσματα. Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες σκοπιμότητες, η κατάσταση, ειδικά στη λωρίδα της Γάζας, είναι επισφαλής και τραγική. Η επιθετικότητα των Ισραηλινών δημιουργεί συνέχεια νέες ανθρώπινες απώλειες, νέους πρόσφυγες, νέες καταστροφές στις υποδομές.

Παρόλες τις ειρηνευτικές συνομιλίες και προσπάθειες, το Ισραήλ συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη επιθετική πολιτική. Η λύση είναι απλή. Ας δώσουμε στους Παλαιστινίους αυτό που τους αξίζει, ένα κράτος."