Πολλές φορές πίσω από τις εντυπώσεις της πρώτης στιγμής πρέπει να κοιτάμε τη βαθύτερη ουσία. Αυτό οφείλει να συμβεί και στην περίπτωση της πρόσφατης επίσκεψης Τσίπρα στην Κύπρο και ιδιαίτερα κατά την επίσκεψή του στα Φυλακισμένα Μνήματα, η οποία φάνηκε ως ένας Φόρος Τιμής προς τους πεσόντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Υπήρξε, μάλιστα, και φωτογραφία μπροστά από τον τάφο του Εθνομάρτυρα Γρηγόρη Αυξεντίου.
Επικοινωνιακά, σίγουρα η κίνηση «αδειάζει» τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αμφιβάλουμε αν σκέφτηκαν καν το ενδεχόμενο για μια τέτοια επίσκεψη με συμβολικό χαρακτήρα. Στα ψιλά, όμως, πέρασαν τα όσα έγραψε ο Τσίπρας στο βιβλίο επισκεπτών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Συγκεκριμένα, ο νέος πρωθυπουργός έγραψε ότι: «Τα οράματα των αγωνιστών της ελευθερίας για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα».
Τα γραφόμενα του Τσίπρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ είχε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα από τον βρετανικό ζυγό, με τελικό σκοπό την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Ένας αγώνας, ο οποίος προδόθηκε λίγο πριν τη δικαίωσή του με τις ατιμωτικές και κατάπτυστες συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Εκτός, όμως, από την κυβέρνηση του «εθνάρχη» Καραμανλή και η αριστερά της τότε εποχής (ΚΚΕ και ΑΚΕΛ) ήταν αντίθετη με τον Ενωτικό Αγώνα, καθώς θεωρούσαν ως «φασίστες» τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Αυτές οι αντεθνικές, ανιστόρητες και προκλητικές απόψεις βρίσκουν ακόμη ακροατήριο σε διεθνιστικές συνιστώσες του (κυβερνητικού πλέον) ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί οι σύμβουλοι του Τσίπρα να τον καθοδήγησαν για το πού ακριβώς πρέπει να πάει στην Κύπρο, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, όμως τα γραφόμενά του, έδειξαν τι πραγματικά πιστεύει ο νέος πρωθυπουργός της Χώρας.
Γιώργος Μάστορας
Υ.Γ. Το «στρατεύματα κατοχής», με πληθυντικό και χωρίς το απαραίτητο συμπλήρωμα «τουρκικά», μπορεί να δημιουργήσει περίεργους συνειρμούς. Μήπως τηρεί κι αυτός την απαραίτητη και προκλητική στάση των ίσων αποστάσεων; Μήπως και η παρουσία Ελληνικού Στρατού θα θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «στράτευμα κατοχής»;