Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η αμυντική συνεργασία Μόσχας - Τεχεράνης διευρύνεται

Η αμυντική συνεργασία Μόσχας - Τεχεράνης διευρύνεται

Η Ρωσία και το Ιράν είναι εδώ και αρκετά χρόνια οι δυο πιο σταθεροί σύμμαχοι του Άσσαντ στον πόλεμο εναντίον των τρομοκρατών του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους έχουν εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει κυρίως οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο η συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης δεν ήταν πάντα στενή και άνευ προβλημάτων.

Το 2010 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ήταν σχετικά διαλλακτικός με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ που αφορούσαν την εφαρμογή μέτρων οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα αυτής της χώρας. Ήταν η εποχή που η Χίλαρι Κλίντον ως υπουργός Εξωτερικών και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα είχαν πείσει την Μόσχα για τις καλές τους προθέσεις και για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας.

Ο Μεντβέντεφ τον Σεπτέμβριο του 2010 με διάταγμα του ανέστειλε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς το Ιράν, ακολουθώντας τις προτροπές της Ουάσιγκτον και την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για απαγόρευση πωλήσεων όπλων προς το Ιράν. Η απόφαση αυτή της Ρωσίας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στην αμυντική της βιομηχανία, αφού η απαγόρευση εξαγωγών οπλικών συστημάτων προς το Ιράν σήμαινε την απώλεια 14 περίπου δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε πωλήσεις. Επιπλέον ο Μεντβέντεφ ακύρωσε αναδρομικά και την πώληση προς το Ιράν του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-300 , παρ’ όλο που η Τεχεράνη είχε προκαταβάλει όλο το ποσό της αξίας αυτών των συστημάτων.

Μέχρι πρότινος το ζήτημα των S-300 αποτελούσε ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, παρ’ όλες τις καλές σχέσεις των δυο χωρών. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η Μόσχα όχι μόνο συμφώνησε την παράδοση των S-300, αλλά επιπλέον θα προμηθεύσει την Τεχεράνη και με τα υπερσύγχρονα συστήματα S-400.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αυτοκινούμενο σύστημα S-400 θεωρείται από τους ειδήμονες ως το μοναδικό αντιπυραυλικό-αντιαεροπορικό σύστημα που μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους πυραύλων, τόσο τους παλαιότερης τεχνολογίας SAM (Surface- to -Air Missile) όσο και τους τελευταίας τεχνολογίας. Το σύστημα S-400  μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία εναντίον των στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-1, FB-111 και Β-52 Η, όπως και εναντίον αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου όπως το EF-111A και ΕΑ-6, εναντίον αναγνωριστικών αεροσκαφών όπως το TR-1 και AWACS  και εναντίον μαχητικών όπως το  F-15,  F-16,  F-22   και  το F-35 stealth  και των στρατηγικών βομβαρδιστικών stealth όπως το B-2 και το F-117A. Εξ ίσου πολύ σημαντικό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον πυραύλων cruise όπως π.χ. των Tomahawk και βαλλιστικών πυραύλων σε μια απόσταση έως 3.500 χιλιόμετρων.

Η αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη στις 20 Ιανουαρίου από τους υπουργούς Άμυνας των δυο χωρών, και που ρυθμίζει μεταξύ άλλων το ζήτημα των S-300 και S-400, προβλέπει την συνεργασία σε πρακτικά στρατιωτικά θέματα και την προώθηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων Μόσχας-Τεχεράνης στον κοινό αγώνα εναντίον των ξένων επεμβάσεων στις υποθέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Η παράδοση των S-300 και S-400 στο Ιράν θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία των δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον που καθοδηγείται από το αμερικανοσιωνιστικό κατεστημένο έχει αρχίσει να χάνει το παιχνίδι στην περιοχή, υποτασσόμενη στο αδυσώπητο νόμο των εκούσιων και ακούσιων συνεπειών της ψυχοπαθούς πολιτικής της. Η προσέγγιση των δυο μεγάλων χωρών της Ευρασίας, Ρωσίας και Ιράν, έχει τεράστια επίδραση στην γεωπολιτική, κάτι που θα γίνει πρακτικά ορατό πολύ σύντομα σε όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Γ. Λιναρδής