Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Δ. Κουκούτσης: “Ξεπουλάτε τα σπίτια μας στις τράπεζες για ένα κομμάτι ψωμί” - ΒΙΝΤΕΟ





Ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια σχετικά με την επίκαιρη ερώτησή του για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχει ξεσηκώσει ήδη μια θύελλα διαμαρτυρίας στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Ιδιαίτερες αντιδράσεις σημειώνονται για τις ρυθμίσεις των άρθρων 954, 993 και 995 που αφορούν στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι καινούργιες διατάξεις συντομεύουν τις προθεσμίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και επιπλέον ορίζουν ως τιμή εκτίμησης και πρώτης προσφοράς την εμπορική αντί της αντικειμενικής αξίας.

Ο καινούργιος Κώδικας θα δυσχεράνει την απονομή δικαιοσύνης και θα υποβαθμίσει τα δικαιώματα των πολιτών. Επιπροσθέτως, η συγκυβέρνηση θέλει να γίνεται ο πρώτος πλειστηριασμός λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα 2/3 της εμπορικής αξίας του ακινήτου και όχι την αντικειμενική, που ισχύει έως σήμερα, η οποία είναι σαφώς κατώτερη λόγω οικονομικής κρίσης. Ο δεύτερος πλειστηριασμός, δε, θα γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο το 50% της εμπορικής αξίας του ακινήτου

Φυσικά, μιλάμε για αλλαγές που έχουν επιφέρει σύγχυση σε όλο τον νομικό κόσμο της Ελλάδος, καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι διεξάγουν δημοψήφισμα για την συμφωνία ή όχι των δικηγόρων για το εν λόγω μέτρο. Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που έφερε το ζήτημα στο κοινοβούλιο και ανάγκασε, μάλιστα, τον Αθανασίου να παραδεχτεί πως το θέμα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και θα συζητηθεί εκ νέου στην αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, όσον αφορά την διανομή του πλειστηριάσματος με τον νέο νόμο οι τράπεζες θα λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με αυτό του δημοσίου με αποτέλεσμα το δημόσιο να μην έχει κανένα απολύτως κέρδος. Αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η μνημονιακή Χούντα βροντοφωνάζει πως τα νέα μέτρα λαμβάνονται για να βοηθήσουν την Χώρα μας και για να σωθούμε από την κρίση!

Τέλος, ένα ακόμα τραγικό στοιχείο του νέου κώδικα είναι πως οι υποψήφιοι πλειοδότες θα μπορούν να ελέγχουν το ακίνητο (ενώ η οικογένεια στην οποία θα ανήκει θα βρίσκεται ακόμα μέσα!) ώστε να αποφασίσουν αν θα το πάρουν ή όχι. Ο νέος κώδικας αποτελεί άλλη μια τραγωδία, άλλη μια ντροπή για την Ελλάδα που συνεχώς ξεπουλιέται στις τράπεζες αφαιρώντας ακόμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών.