Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Δεύτερο“1974”: Η Λευκωσία ζητά να στείλουμε φρεγάτα και η κυβέρνηση δηλώνει “η Κύπρος κείται μακράν”

Δεύτερο“1974”: Η Λευκωσία ζητά να στείλουμε φρεγάτα και η κυβέρνηση δηλώνει “η Κύπρος κείται μακράν”

Να στείλει έστω ένα πολεμικό πλοίο στην ΑΟΖ για να υπάρξει μια μίνιμουμ αποτροπή από ελληνικής πλευράς και να φανεί ότι δεν έχει ξεχάσει την Κύπρο τώρα που το "Barbaros" και οι τουρκικές φρεγάτες αλωνίζουν την κυπριακή νότια ΑΟΖ, ζήτησε η Λευκωσία από την Αθήνα, αλλά η απάντηση της Ελλάδας ήταν αρνητική σε μία επανάληψη του 1974 όταν η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκα να στείλει βοήθεια στην Κύπρο!

Όπως αναφέρουν σχετικές έγκυρες πηγές από την Λευκωσία τέθηκε το ζήτημα "Τουλάχιστον μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού να έρθει στην περιοχή για να μην νομίζει η Τουρκία ότι είμαστε μόνοι μας", αλλά κατόπιν διαβούλευσης στο υπουργείο Εξωτερικών απορρίφθηκε το ενδεχόμενο.

Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε στο κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο με βασικό ερώτημα "Ποια είναι η απάντηση της Αθήνας; Είναι ανάγκη η Ελλάδα να στείλει φρεγάτα στην περιοχή, για να λειτουργήσει τούτο αποτρεπτικά. Να δείξει ότι υπάρχει και η Ελλάδα"! Εις μάτην, ακόμα και η άσκηση που έγινε ανατολικά του Καστελόριζου έγινε στα κρυφά για να μην... ερεθιστεί η Τουρκία!
Από την πλευρά του το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει "Έτοιμο" να ανταποκριθεί σε μία τέτοια αποστολή και έχει μία φρεγάτα κλάσης "S" σε ετοιμότητα, ενώ υπάρχει και μία ΤΠΚ κλάσης "Ρουσσέν" έτοιμη, αλλά φαίνεται ότι για άλλη μια φορά "Η Κύπρος κείται μακράν"...

Defencenet.gr

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει την προκλητικότητα της Τουρκίας και την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας Κύπρου και Ελλάδας.


Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) με το παρόν δελτίο Τύπου θέλει να καταδικάσει την προκλητική τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της πατρίδας μας. Η Τουρκία καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου προσπαθεί με πειρατικές μεθόδους να αμφισβητήσει με πράξεις την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ανακηρυχθήσας ΑΟΖ, καθώς και το δικαίωμά της να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων. Επιπλέον με την συμπεριφορά της προσπαθεί να καταθέσει επί του πρακτέου, τις διεκδικήσεις της στην Αν. Μεσόγειο. 

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει τις εξελίξεις αφού στηρίχθηκε σε υποσχέσεις ξένων δυνάμεων οι οποίες όμως ελάχιστα παρεμβαίνουν προς την Τουρκία για την απόσυρση του στολίσκου της από την κυπριακή ΑΟΖ. Καθυστερημένα εξετάζονται μέτρα τα οποία το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) είχε εδώ και καιρό προτείνει για την αντιμετώπισει της τουρκικής προκλητικότητας. 

Αλήθεια πως θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν από το 2008, όταν υπήρχαν οι πληροφορίες για ύπαρξη υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ετίθετο σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ενίσχυσης του ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, όπως το είχαμε από τότε εισηγηθεί; Θα ήταν ή όχι η ύπαρξη δύο εώς τριών ΤΠΚ (Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων) μια δύναμη αποτροπής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Εθνική Φρουρά κατά του τουρκικού στολίσκου;

Δυστυχώς τα ανωτέρω ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα. Όπως και αναπάντητο θα είναι το ερώτημα πως θα αντιδράσουμε πρακτικώς όταν η Τουρκία αγοράσει ή κατασκευάσει δικό της γεωτρύπανο και ξεκινήσει να κάνει γεωτρύσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Γραφείο Τύπου - Εθνικού Λαϊκού Μετώπου