Σελίδες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ BRUEGEL ΛΕΕΙ ΠΩΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ, Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ, Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ

51grafima-thumb-large

Εξι φορές έξω έπεσε το ελληνικό Μνημόνιο

Τη συστηματική αξιολόγηση των επιτυχιών και αποτυχιών τής χρηματοπιστωτικής βοήθειας που δόθηκε υπό μορφή προγράμματος σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο έκανε μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel, που μόλις δημοσιεύτηκε και αποδεικνύει πως στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόγραμμα έπεσε έξω από τον αναπτυξιακό του στόχο 5,9 φορές. 
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η έκθεση, και τα 4 προγράμματα, ιδιαίτερα αυτό της Ελλάδας, υπήρξαν πολύ μεγάλα συγκριτικά με προηγούμενα διεθνή προγράμματα εξαιτίας των πολύ μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών και των απωλειών στην ανταγωνιστικότητα των τιμών που... είχε συσσωρευτεί πριν από την εφαρμογή του προγράμματος. Ωστόσο, τα προγράμματα βασίστηκαν σε πάρα πολύ αισιόδοξες υποθέσεις σχετικά με την προσαρμογή και την ανάκαμψη στην Ελλάδα και την Πορτογαλία. Και στις 4 χώρες η ανεργία αυξήθηκε πολύ περισσότερο απ' ό,τι αναμενόταν.
FT: Ζητούν άλλα 20 δισ. τα τραπεζικά «ζόμπι» - Αιχμή, το τραπεζικό σύστημα


Για αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας αναφορικά με τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ το απαιτούμενο ποσό ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο.
 
 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ανάλυση που έκανε η BlackRock και δόθηκε...στους επόπτες της τρόικας εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα σήμερα, για να συνεχίσουν την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα -που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ- εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ- έχει ασκήσει επίσης πίεση για να εξετάσει η Ελλάδα καλύτερα τα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ αργότερα το 2014, έχει την έγνοια να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.