Σελίδες

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ομιλία για την επέτειο αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στα γραφεία της Τ.Ο. Τρικάλων


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/2 στα γραφεία της Τ.Ο. Τρικάλων ομιλία από την συναγωνίστρια Ελένη Κλαπανάρα, με θέμα την επέτειο των εκατό χρόνων της ανακήρυξης της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Έγινε εξιστόρηση όλων των σημαντικών ιστορικών γεγονότων από την ανακήρυξη της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, την 17 Μαΐου 1914 μέχρι της μέρες μας. Έγινε εκτενής αναφορά σ' όλες τις μεγάλες μορφές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και στον τιτάνιο αγώνα τους για να παραμείνει η Ήπειρος ενιαία και Ελληνική. 

Εκατό χρόνια μετά και υπάρχουν ακόμη Έλληνες που ζουν και αγωνίζονται στη Βόρειο Ήπειρο, ούτως ώστε αυτή η πανάρχαια Ελληνική Γη να μην χάσει τα χαρακτηριστικά της και το έντονο ελληνικό στοιχείο που την διακρίνει. Παρά την τρομοκρατία που υφίστανται από το αλβανικό κράτος και τους παρακρατικούς, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου δεν "ξεχνούν" την καταγωγή τους, συνεχίζουν να παλεύουν για τα δικαιώματά τους μέχρι τη λύτρωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Φωτεινή πυξίδα αποτελούν οι αδερφοί μας που θυσιάστηκαν στα ιερά αυτά χώματα, αρνούμενοι να υποστείλουν τη Γαλανόλευκη. Ιερές μορφές στον αγώνα για τη λευτεριά της Βορείου Ηπείρου, που έφυγαν αβοήθητοι και λησμονημένοι από το ελλαδικό κράτος. Όχι όμως, ξεχασμένοι από τους Έλληνες Εθνικιστές, που συνεχίζουν να τιμούν τον Ιερό Αγώνα τους σε πείσμα των γραικύλων.

Βόρειος Ήπειρος, Γη Ελληνική!


Τ.Ο. Τρικάλων 
Καποδιστρίου 10, 1ος Όροφος
Τρίτη και Σάββατο 7-9 μ.μ.