Πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 12 Μαΐου στη Κουτσούφλιανη Τρικάλων εκδήλωση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος του χωριού, στις 13 Μαΐου 1898. Μετά τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την νέα χάραξη συνόρων εις βάρος της Ελλάδας, η Κουτσούφλιανη με απόφαση των μεγάλων δυνάμεων έπρεπε να περιέλθει στη κατοχή της Τουρκίας και να μην παραμείνει περιοχή της ελεύθερης Ελλάδας. Οι βλάχοι κάτοικοι της, όμως, αρνούμενοι τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων και της ρουμάνικης προπαγάνδας που ήθελε τους βλαχόφονους Έλληνες ως Ρουμάνους, έκαψαν το χωριό τους και τα σπίτια τους και ήρθαν να ζήσουν στην Ελεύθερη Ελλάδα ιδρύοντας τη Νέα Κουτσούφλιανη, το σημερινό χωρίο Παναγία Τρικάλων. Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την φιλοπατρία και τις θυσίες που επέδειξε ο βλαχόφονος Ελληνισμός για την Ελλάδα.
Στην Εκδήλωση παρέστη και ο συναγωνιστής και υπεύθυνος Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Μισιάκας που κατάγεται από το χωριό, καθώς και αντιπροσωπία συναγωνιστών από την τοπική οργάνωση Τρικάλων.
Τη Τρίτη 14 Μαΐου στα γραφεία του Κινήματος στα Τρίκαλα πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Γραμματέα της τοπικής Οργάνωσης Χιώτη Γρηγόρη, με αφορμή την επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης. Στην ομιλία, έγινε εκτενής αναφορά στο χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα και τον ξεριζωμό από τις εστίες τους των κατοίκων του χωριού. Ενώ, έγινε αναφορά και στον ιδιαίτερο συμβολισμό της πράξης αυτής, καθώς δείχνει πως οι κάτοικοι της Κουτσούφλιανης προτίμησαν να κάψουν το χωριό τους και να φύγουν απ' αυτό, προκειμένου να ζήσουν ελεύθεροι ως Έλληνες, παρά να ατιμάσουν την καταγωγή τους και να ζήσουν ως ραγιάδες και προσκυνημένοι!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 14 Μαΐου στα γραφεία του Κινήματος στα Τρίκαλα ομιλία, με αφορμή την επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης στις 13 Μαΐου 1898. Στην ομιλία, έγινε εκτενής αναφορά στο χρονικό των γεγονότων που οδήγησαν στο ολοκαύτωμα και τον ξεριζωμό από τις εστίες τους των κατοίκων του χωριού.
Μετά τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την νέα χάραξη συνόρων εις βάρος της Ελλάδας, η Κουτσούφλιανη με απόφαση των μεγάλων δυνάμεων έπρεπε να περιέλθει στη κατοχή της Τουρκίας και να μην παραμείνει περιοχή της ελεύθερης Ελλάδας. Οι βλάχοι κάτοικοι της, όμως, αρνούμενοι τις απαιτήσεις των μεγάλων δυνάμεων και της ρουμάνικης προπαγάνδας που ήθελε τους βλαχόφονους Έλληνες ως Ρουμάνους, έκαψαν το χωριό τους και τα σπίτια τους και ήρθαν να ζήσουν στην Ελεύθερη Ελλάδα ιδρύοντας τη Νέα Κουτσούφλιανη, το σημερινό χωρίο Παναγία Τρικάλων. Γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την φιλοπατρία και τις θυσίες που επέδειξε ο βλαχόφονος Ελληνισμός για την Ελλάδα.
Ενώ, έγινε αναφορά και στον ιδιαίτερο συμβολισμό της πράξης αυτής, καθώς δείχνει πως οι κάτοικοι της Κουτσούφλιανης προτίμησαν να κάψουν το χωριό τους και να φύγουν απ' αυτό, προκειμένου να ζήσουν ως ελεύθεροι Έλληνες, παρά να ατιμάσουν την καταγωγή τους και να ζήσουν ως ραγιάδες και προσκυνημένοι! Αντ' αυτού όμως σήμερα, όπως τονίστηκε στην ομιλία, υπάρχουν κάποιοι άλλοι ραγιάδες και προσκυνημένοι, που δεν σέβονται ούτε τους προγόνους τους που θυσίασαν τα πάντα για την Πατρίδα και θέλουν σ' αυτά τα χώματα, να έρθουν και πάλι τούρκοι, αυτή τη φορά για να "επενδύσουν". Ενώ, τέλος, έγινε αναφορά στη απουσία που υπάρχει από τα σχολεία όλης της χώρας, μαθήματος ή έστω ειδικών σεμιναρίων που θ' αφορούν την ιστορία κάθε τόπου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην γνωρίζουν τέτοια ηρωικά παραδείγματα όπως αυτό της Κουτσούφλιανης.
Αυτό το σκοπό είχε εξ άλλου και η συγκεκριμένη ομιλία να μάθουν νέοι άνθρωποι την ιστορία του τόπου μας. Η ομιλία αυτή ήταν στα πλαίσια των μαθημάτων Ελληνικής ιστορίας που έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή εδώ και καιρό σ' όλη την Ελλάδα.
Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή
Τ.Ο. Τρικάλων - Γραφείο Τύπου